Vitamín E a nachlazení
Dvě studie vypracované v minulém roce ukázaly určitý prospěšný účinek v důsledku užívání vitamínu E jako prevence nachlazení. V první z těchto studií podávali po šest měsíců pacientům ve třiatřiceti domovech důchodců doplněk vitamínu E - výskyt nachlazení se snížil o jednu třetinu.
Rubrika: Vitamíny a minerály
| Typ článku: Studie
Vědci si chtěli být jisti a tak pokus zopakovali s jinou skupinou pacientů, které rozdělili do dvou skupin, přičemž jedna z nich dostávala placebo a druhá vitamín E. Pacienti užívající vitamín E měli méně nachlazení, případně rychlejší průběh onemocnění.
Jedná se o nový poznatek, který si žádá ověření, ale zdá se, že konzumace potravin s vysokým obsahem vitamínu E (např. mandle, slunečnicová semínka, pšeničné klíčky a zelená listová zelenina) anebo užívání doplňku vitamínu E má skutečně preventivní účinek před nachlazením.
Dalšími vyzkoušenými opatřeními na snížení rizika jsou: řádná výživa, dostatek odpočinku, pohyb, vyhýbání se těm, kteří již nachlazením onemocněli a pravidelné mytí rukou.
Počet přečtení: 3515
Datum: 9. 8. 2006