Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vitamín E a rakovina

Chrání nebo nechrání vitamín E před rakovinou? Dosavadní výsledky studií byly značně rozporuplné. Zdá se však, že odpověď na tuto otázku se konečně našla.
|
Typ článku: Studie

Vitamín E se vyskytuje v různých formách: v potravinových zdrojích nejčastěji nacházíme gama a delta-tokoferoly a ve výživových doplňcích alfa-tokoferol. Tyto formy mají, jak se ukazuje, zcela opačné účinky – přírodní formy riziko rakoviny snižují, zatímco alfa tokoferoly z výživových doplňků mohou riziko rakoviny i zvýšit (totéž např. i u přírodní vs. syntetické formy betakarotenu).

Vědci z Rutgers University a Cancer Institute publikovali svá zjištění v prestižním časopise Cancer Prevention Research. Vycházeli z hodnocení několika epidemiologických studií a ze studií na zvířatech.

S použitím podkladů z webových stránek Ambulance klinické výživy

Počet přečtení: 4414
Datum: 28. 7. 2017