Vláknina a hiatální kýla
Hiatální kýla postihuje více než jednoho z pěti Američanů. Naproti tomu ve společnostech, kde je strava postavena na rostlinné bázi, je tento problém téměř neznámý, s výskytem jedna ku tisíci. Důvodem je pravděpodobně bezproblémové vyprazdňování.
Lidé, kteří nejedí dostatek nezpracované rostlinné stravy, mají méně objemnou a pevnější stolici, která může ztěžovat vyprazdňování. Pokud musíte pravidelně k vytlačení stolice užívat sílu, může časem tento tlak vysunout část žaludku vzhůru a ven z břišní dutiny, čímž umožní žaludečním šťávám, aby stoupaly zpět do krku.
Tento tlak při vyprazdňování může způsobit i další potíže. Tak jako stlačováním balonku se jeho část vyboulí, tlak při vyprazdňování může způsobit vytvoření váčku ve stěně střeva, tzv. divertikulitidy. Zvýšený tlak v této oblasti může také podpořit průtok krve v žilách kolem řitního otvoru a způsobit vznik hemoroidů, případně vytlačit krevní tok zpět do nohou, což vede ke vzniku křečových žil. Strava bohatá na vlákninu ulevuje tomuto tlaku v obou směrech.
Lidé, kteří se stravují na rostlinné bázi, mají natolik bezproblémové vyprazdňování, že jejich žaludky zůstávají tam, kde mají, což vede ke snížení rizika přelévání žaludečních šťáv, které hraje roli při vzniku rakoviny jícnu, jedné z nejsmrtelnějších forem rakoviny.
Příjem vlákniny nezbavuje jen těchto obtíží. Lidstvo v průběhu svého vývoje konzumovalo obrovská množství vlákniny, až 100 gramů denně, tedy desetinásobek toho, co dnes sní průměrný člověk. Protože rostliny nedokážou utíkat tak rychle jako zvířata, značnou část našeho jídelníčku tvořila vláknina. Navíc se vláknina stará o zdraví organismu i tak, že na sebe váže toxiny jako olovo a rtuť a odnáší je z těla.
Náš organismus byl navržen tak, že očekává neustálý přísun vlákniny a zbavuje se nepotřebných látek, jako je nadbytečný cholesterol a estrogen. Ty odvádí do střev, kde jsou připraveny nechat se vlákninou vyloučit z těla. Ale pokud tělu nedodáváte rostlinnou stravu, jediný přirozený zdroj vlákniny, nepotřebné odpadní produkty se mohou znovu vstřebávat a podkopávat snahu vašeho těla se detoxikovat.
Z knihy Michaela Gregera Jak nezemřít. Vydalo nakladatelství Noxi