Vláknina v obilovinách snižuje riziko srdečního onemocnění u starších lidí
Ve studii na 3 588 lidech starších 65 let se ukázalo, že ti z nich, kteří často konzumovali cereálie s vysokým obsahem vlákniny anebo jedli tmavý celozrnný pšeničný či žitný chléb, měli o 21 procent nižší riziko rozvoje kardiovaskulárního onemocnění (v průběhu devíti let trvání studie) oproti těm účastníkům studie, kteří konzumovali těchto potravin nejméně.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
Podle autorů studie konzumace pouhých dvou krajíčků celozrnného chleba denně navíc by posunula účastníka studie ze skupiny s nejnižším příjmem vlákniny z celozrnných obilovin do skupiny s nejvyšším příjmem.
V porovnání s intervencí prostřednictvím léků či chirurgického zákroku jsou nutriční opatření levná, bez rizika a snadno dostupná, uvedl vedoucí studie dr. Mozaffarian z University of Washington v Seattlu.
Journal of the American Medical Association 2003;289:1659-1666
Počet přečtení: 3069
Datum: 19. 11. 2006