Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Vypadá to, že strava s vysokým obsahem bílkovin bude zřejmě zvlášť škodlivá pro někoho, jako jsem já, kdo už má ledviny poškozené.

Před více než třiceti lety jeden známý specialista na ledvinová onemocnění doporučoval omezit příjem bílkovin u pacientů se selháváním ledvin, aby byla další ztráta funkce ledvin minimalizována.
|
Typ článku: Rady lékaře

Tento (pro ledviny) škodlivý účinek stravy s vysokým obsahem bílkovin, kterou lidé kolem nás každodenně konzumují, se stává u někoho, kdo utrpěl ztrátu ledvinové tkáně v důsledku nějaké jiné příčiny – jako je glomerulonefritida, cukrovka, vysoký krevní tlak, ateroskleróza, otrava chemikáliemi, poranění ledvin nebo jejich chirurgické odebrání z důvodů dárcovství či nemoci – záležitostí života a smrti.

Jistá fakta naznačují, že u některých druhů ledvinových onemocnění přináší snížení příjmu bílkovin větší prospěch než u jiných. Například onemocnění ledvinových kanálků, tubulů, a okolních tkání, kterému se říká tubulointerstitial nefritida, reaguje na tuto terapii velmi pozitivně. Další výzkumní pracovníci hlásí značný prospěch při chronické glomerulonefritidě, což je váš případ. Čím dříve se s tímto výživovým omezením začne, tím účinnější tato terapie pravděpodobně bude.

Včasné zavedení stravy s nízkým obsahem bílkovin dokáže pacienta s postupně se zhoršujícím onemocněním ledvin, kterým jste třeba vy, udržet na dlouhou dobu, ne-li navždy, z dosahu umělé ledviny. Tyto pozoruhodné změny k lepšímu způsobené omezením bílkovin jsou dobře popsány v mnohých zprávách v lékařské literatuře, kde je zdokumentováno zpomalování anebo dokonce zastavení procesu selhávání ledvin. Nedávná studie 228 pacientů s ledvinovým onemocněním, kterým bylo ordinováno jenom mírné omezení bílkovin, ukázala tří až pětinásobné zpomalení postupu onemocnění v porovnání s pacienty, jimž nebyla doporučena žádná výživová změna. Mnozí pacienti v této studii měli stejné onemocnění jako máte vy, chronickou glomerulonefritidu. I u dalších druhů ledvinových onemocnění došlo už po mírném omezením bílkovin k prospěšným změnám. Mezi těmito stavy bylo polycystické onemocnění ledvin, interstitial nefritida, nefroskleróza, ztráta ledvinové tkáně po chirurgickém zákroku nebo po nemoci a další.

Mnohé prospěšné účinky stravy s nízkým obsahem bílkovin byly pozorovány i u zvířat. Strava s nízkým obsahem bílkovin chrání například ledviny pokusných zvířat s glomerulonefritidou. Zlepšení zaznamenaná během posledních čtyřiceti let po podávaní stravy s nízkým obsahem bílkovin u pacientů s chronickou glomerulonefritidou naznačují ochranný účinek před základními procesy tohoto onemocnění i u lidí.

Při péči o pacienty, kteří ztratili nějakou část funkce ledvin, je kritickým bodem nedostatečné vzdělání lékařů. Příliš málo z nás, kteří pracujeme na poli medicíny a výživy, dostatečně zdůrazňuje pacientům s onemocněním ledvin důležitost vhodné a nevhodné stravy. K mnohým pacientům se informace o užitečnosti a způsobu užívání stravy s nízkým obsahem bílkovin nikdy nedostane. Přímým důsledkem je, že se jejich stav stále zhoršuje a jejich vyhlídky do budoucnosti jsou, mírně řečeno, velmi špatné.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 3652
Datum: 15. 1. 2009