Vypadá to, že strava s vysokým obsahem bílkovin bude zřejmě zvlášť škodlivá pro někoho, jako jsem já, kdo už má ledviny poškozené.
Tento (pro ledviny) škodlivý účinek stravy s vysokým obsahem bílkovin, kterou lidé kolem nás každodenně konzumují, se stává u někoho, kdo utrpěl ztrátu ledvinové tkáně v důsledku nějaké jiné příčiny – jako je glomerulonefritida, cukrovka, vysoký krevní tlak, ateroskleróza, otrava chemikáliemi, poranění ledvin nebo jejich chirurgické odebrání z důvodů dárcovství či nemoci – záležitostí života a smrti.
Jistá fakta naznačují, že u některých druhů ledvinových onemocnění přináší snížení příjmu bílkovin větší prospěch než u jiných. Například onemocnění ledvinových kanálků, tubulů, a okolních tkání, kterému se říká tubulointerstitial nefritida, reaguje na tuto terapii velmi pozitivně. Další výzkumní pracovníci hlásí značný prospěch při chronické glomerulonefritidě, což je váš případ. Čím dříve se s tímto výživovým omezením začne, tím účinnější tato terapie pravděpodobně bude.
Včasné zavedení stravy s nízkým obsahem bílkovin dokáže pacienta s postupně se zhoršujícím onemocněním ledvin, kterým jste třeba vy, udržet na dlouhou dobu, ne-li navždy, z dosahu umělé ledviny. Tyto pozoruhodné změny k lepšímu způsobené omezením bílkovin jsou dobře popsány v mnohých zprávách v lékařské literatuře, kde je zdokumentováno zpomalování anebo dokonce zastavení procesu selhávání ledvin. Nedávná studie 228 pacientů s ledvinovým onemocněním, kterým bylo ordinováno jenom mírné omezení bílkovin, ukázala tří až pětinásobné zpomalení postupu onemocnění v porovnání s pacienty, jimž nebyla doporučena žádná výživová změna. Mnozí pacienti v této studii měli stejné onemocnění jako máte vy, chronickou glomerulonefritidu. I u dalších druhů ledvinových onemocnění došlo už po mírném omezením bílkovin k prospěšným změnám. Mezi těmito stavy bylo polycystické onemocnění ledvin, interstitial nefritida, nefroskleróza, ztráta ledvinové tkáně po chirurgickém zákroku nebo po nemoci a další.
Mnohé prospěšné účinky stravy s nízkým obsahem bílkovin byly pozorovány i u zvířat. Strava s nízkým obsahem bílkovin chrání například ledviny pokusných zvířat s glomerulonefritidou. Zlepšení zaznamenaná během posledních čtyřiceti let po podávaní stravy s nízkým obsahem bílkovin u pacientů s chronickou glomerulonefritidou naznačují ochranný účinek před základními procesy tohoto onemocnění i u lidí.
Při péči o pacienty, kteří ztratili nějakou část funkce ledvin, je kritickým bodem nedostatečné vzdělání lékařů. Příliš málo z nás, kteří pracujeme na poli medicíny a výživy, dostatečně zdůrazňuje pacientům s onemocněním ledvin důležitost vhodné a nevhodné stravy. K mnohým pacientům se informace o užitečnosti a způsobu užívání stravy s nízkým obsahem bílkovin nikdy nedostane. Přímým důsledkem je, že se jejich stav stále zhoršuje a jejich vyhlídky do budoucnosti jsou, mírně řečeno, velmi špatné.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob