Výroba seitanu
Hladkou mouku s vodou vypracujeme v tužší těsto (trochu řidší než těsto na přípravu těstovin), propracujeme a necháme stát asi 1 hodinu. Po odstátí vložíme do dostatečně velké nádoby a tu postavíme do umyvadla. Do nádoby s těstem napustíme studenou vodu (nebo mírně vlažnou) až po okraj tak, aby přebytečná voda mohla odtékat do umyvadla. Těsto pod tekoucí vodou promyjeme. Po chvíli voda zbělí (nasytí se škrobem).
Vodu slijeme tak, aby neodtekly částečky těsta. Necháme natéct čistou vodu a proces promývání a slévání opakujeme několikrát, dokud voda nezůstane téměř průzračná a těsto tuhé a celistvé, připomínající rozžvýkanou žvýkačku. Potom ho ještě několikrát promyjeme pod tekoucí vodou a vložíme do misky.
Upozornění: Po druhém nebo třetím slití vody se těsto začne rozpadat. Je to přirozený jev. Promýváme ho rukama směrem k sobě a snažíme se ho znovu spojit. Brzy se nám to podaří.
Další postup: Do 1 litru vody dáme ostatní uvedené suroviny (nebo suroviny podle své chuti, například zeleninu, cibuli, houby, nové koření) a přivedeme k varu. Do vroucí vody nakrájíme z těsta 4 tenčí plátky (můžeme je trochu roztáhnout) a vaříme asi 25 minut. Aby se chuť vstřebala, můžeme nechat v tomto nálevu seitan vychladnout (není to nutné). Potom ho vyndáme, narovnáme na rovnou plochu a dále postupujeme podle konkrétního receptu.
Výroba seitanu je zdlouhavá jen zpočátku. Praxí získáváme zručnost a časem se jeho výroba stane záležitostí několika málo desítek minut, což se dá přirovnat k době potřebné pro přípravu běžného jídla.
Protože je výroba pracná, doporučuji připravit si najednou více seitanu a uskladnit v mrazničce.
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin