Zařadila jsem do své stravy nízkotučné mléčné výrobky. Udělala jsem dobře?
Jako odezvu na obavy z přítomnosti živočišných tuků, jež mají prokazatelnou souvislost se srdečním onemocněním, propaguje mlékárenský průmysl používání nízkotučných mléčných výrobků. Když se však z mléka odstraní tuk, zvýší se tím relativní zastoupení bílkovin a laktózy.
Rubrika: Mléko
| Typ článku: Rady lékaře
Tyto mléčné bílkoviny a laktóza mají na svědomí řadu zdravotních problémů spojovaných s konzumací mléčných výrobků, mezi nimi zvláště potravinové alergie a laktózovou intoleranci.
Nízkotučné výrobky jsou z výživového hlediska stejně nevyhovující jako jejich tučné protějšky: je pro ně charakteristická naprostá nepřítomnost vlákniny a nedostatek vitaminů a minerálů. Z tohoto důvodu nemohou být odtučněné mléko a nízkotučné mléčné výrobky součástí stravy, která buduje zdraví.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 2974
Datum: 30. 9. 2011