Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Zařazení ryb do jídelníčku přineslo některým Američankám problémy se rtutí

Asi jedna z dvanácti Američanek v plodném věku má takovou hladinu rtuti v těle, která by mohla být potenciálně riskantní. Na vině je podle amerických vládních expertů konzumace rybího masa.
|
Typ článku: Studie

Vystavení nadbytku rtuti může nenávratně poškodit mozek a ledviny. Rtuť je zvláště riskantní pro ženy, které chtějí mít děti, protože u plodu se velmi snadno mohou projevit negativní účinky její přítomnosti v těle.

V aktuální studii zkoumal tým vědců spotřebu rybího masa a související hladinu rtuti v krvi u 1 709 žen ve věku 16 až 49 let a u 705 dětí ve věku jeden rok až pět let. Asi osm procent testovaných žen vykazovalo hladiny, které byly vyšší než doporučovaná norma. Ženy, které v předchozích třiceti dnech hlásily aspoň třikrát konzumaci rybího masa, měli asi čtyřikrát vyšší hladiny rtuti v krvi než ženy, které ryby vůbec nejedly.

Doporučuje se vyhýbat zejména masu ze žraloka, mečouna, makrely a několika dalších druhů ryb, o kterých je známo, že jejich maso obsahuje nadbytek rtuti.

Journal of the American Medical Association 2003;289:1667-1674

Počet přečtení: 2810
Datum: 17. 10. 2007