Závitky ze seitanu
Cibuli, okaru a koření společně restujeme na mírném ohni a pak zalijeme lečem. Necháme vařit asi 3 minuty a za stálého míchání zaprášíme moukou. Necháme povařit a vychladnout. Poslední čtyři suroviny smícháme a touto směsí potřeme plátky seitanu. Plátky potřeme také okarovou (nebo bramborovou) náplní, zavineme je a omotáme nití tak, aby se při vaření nerozvinuly.
2 pl oleje, 1/2 š cibule, 1 čl mleté papriky, voda, 1/2 š drobně pokrájených kyselých okurek, solčanka, sůl a sójová omáčka na dochucení, mouka na zahuštění
Na oleji osmažíme cibuli, zasypeme paprikou, promícháme a zalijeme vodou potřebnou na uvaření závitků. Ochutíme kořením. Vložíme závitky a vaříme asi půl hodiny, potom je vyndáme. Vývar zahustíme moukou, povaříme, přidáme na oleji orestované okurky a dochutíme. Touto šťávou poléváme při podávání překrojené nebo celé závitky.
Ze seitanu můžeme připravit i španělské ptáčky (náplň: kyselá okurka, uzené tofu, vařené brambory).
Dobrou chuť vám přeje Roman Uhrin