Zdravý životní styl dokáže o 80% snížit riziko nemocí srdce
Dr. Frank B. Hu z Harvard University prezentoval nejnovější výsledky velké studie na 84 000 zdravotních sestrách. Ženy s nejzdravějším životním stylem a s nejnižším rizikem nemocí srdce a cév nekouřily, neměly nadváhu, nepily více než jednu skleničku denně, denně alespoň půl hodiny cvičily a měly relativně vysoký příjem vlákniny (z obilovin) a omega-3 mastných kyselin (jejichž nejbohatším rostlinným zdrojem je lněný olej). Jejich strava obsahovala malé množství saturovaného tuku a omezené množství cukru.
Rubrika: Srdce a cévy
| Typ článku: Studie
I po odečtení všech dalších možných vlivů znamenal zdravý životní styl těchto žen snížení rizika srdečního onemocnění o 82% - což reprezentovalo přibližně poloviční riziko oproti ženám s horším jídelníčkem a menším množstvím fyzické aktivity. Při ještě nižším příjmu tuků a vyšším příjmu ovoce a zeleniny by mohlo být riziko ještě podstatně nižší, uvedl dr. Hu.
Ze 72. zasedání American Heart Association
Počet přečtení: 3410
Datum: 25. 12. 2003