Zeleninový nákyp s kuskusem
Cibuli podusíme na oleji a vodě. Přidáme zeleninu, chvíli podusíme, zalijeme vodou a ochutíme. Dusíme do změknutí. Pak přidáme sójové mléko a kuskus a za občasného míchání vaříme asi 8 minut. Potom dochutíme a necháme pod pokličkou asi 10 minut stát. Jídlo vylijeme do olejem vymaštěné a strouhankou vysypané formy, povrch uhladíme, přelijeme sojanézou a pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě. Podáváme posypané čerstvou nasekanou petrželovou natí a se zeleninovým salátem.
Kuskusový nákyp je po zapečení tužší konzistence a je možné jej krájet. Zapékaná jídla patří mezi oblíbené pokrmy a často nevyžadují kombinaci s přílohou nebo bílkovinným doplňkem, jsou proto vhodná k jednoduché a rychlé přípravě oběda.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.