Zeleninový salát s polentou
Květák nakrájíme na menší růžičky, zelí a kapii na tenké nudličky, okurky na půlkolečka, cibulku na kolečka. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy. Salát ochutíme a uložíme na servírovací podnos.
kukuřičná krupice 100 g, voda 4 š, sůl podle chuti, česnek 4 stroužky, shoyu – sójová omáčka 2 pl, olej 2 pl
V ochucené vodě uvaříme kukuřičnou krupici na hustou kaši (pomalým varem asi 20 minut) a vylijeme ji na vymaštěný plech. Necháme zchladnout.
shoyu – sójová omáčka 4 pl, olej 4 pl, lahůdkové droždí 4 pl, česnek 4 pl
Po zchladnutí nakrájíme na kostky, posypeme droždím, polijeme shoyou a olejem a zlehka zamícháme spolu s přetlačeným česnekem. Kostky pečeme v troubě asi 15–20 minut. Opečenými kostkami posypeme naservírovaný salát. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo jako hlavní chod s chlebem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.