Zima na farmě a v kuchyni
Přes zimu zůstává na polích kapusta, růžičková kapusta, kadeřávek, ale také se zde dá při nižší teplotě vykopat křen či topinambury. Právě kadeřávek je nejlepší, když přejde mrazem. V kuchyni v zimě pracujeme především s kořenovou zeleninou, zelím, kapustou, ale také houbami.
Salát z červeného zelí s rozinkami a sezamem
½ menší hlávky červeného zelí, 3 hrsti sultánek, šťáva z ½ citronu (nebo 2 lžíce umeocta), 1 lžíce tmavého třtinového cukru nebo rýžového sirupu, 1 lžička mořské soli, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky mleté skořice, 3 lžíce neloupaného sezamu
Rozinky namočíme na několik hodin do vody. Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme ne jemné proužky, které přesypeme do větší misky.
Zastříkneme citronem, přidáme cukr, sůl, skořici a rukama několik minut mačkáme, dokud zelí trochu nezměkne. Vmícháme sezam, přičemž část si necháme na posypání a ozdobení na talíři.
Recepty pocházejí ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.
Počet přečtení: 972
Datum: 8. 1. 2021