Žitný chléb má budoucnost i pro vás
Po každém jídle slinivka vylučuje do krve inzulín, který pomáhá tělu vypořádat se se zvýšením hladiny krevního cukru, jež příjem potravy následuje. Žitný chléb přitom vyvolává nižší odezvu v hladině inzulínu než pšeničný chléb. A tento efekt se nedá podle finských vědců přičíst pouze obsahu vlákniny v žitném chlebu.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
Vědečtí pracovníci pod vedením dr. Katri S. Juntunenové z University of Kuopio podávali devatenácti ženám různé druhy chleba – běžný pšeničný chléb a tři druhy žitného chleba, které se lišily obsahem vlákniny. Při podávání pšeničného chleba došlo posléze k mírnému poklesu hladiny cukru pod normální hodnoty, což je stav, který může vést k pocitu hladu a iniciovat popojídání. U žitného chleba k tomuto jevu nedošlo.
U všech druhů žitného chleba došlo k menšímu vylučování inzulínu a hladiny krevního cukru nepoklesly pod normální hodnotu. Je to zřejmě tím, že žitný škrob se tráví pomaleji než pšeničný škrob, domnívají se finští vědci.
American Journal of Clinical Nutrition, Nov 2003
Počet přečtení: 8336
Datum: 4. 2. 2008