Změna stravy prospívá při autismu
Dr. Kniker ze střediska na léčení autismu v texaském San Antoniu zkoumal teorii, podle které onemocnění autismem souvisí s tím, že špatně rozložené potravinové bílkoviny se dostávají ze střeva do krevního řečiště a s krví následně do mozku, kde působí jako drogy, které mění jeho aktivitu.
Rubrika: Stravování
| Typ článku: Studie
V první části studie na 28 dětech a dospělých nemocných autismem se ukázalo, že po vyloučení mléčných výrobků a lepku ze stravy došlo u pěti z nich ke zlepšení stavu. Ve druhé části studie vědci eliminovali ze stravy pacientů několik dalších potravin, jako jsou sójové výrobky, rajčata, pohanka, vepřové maso a hroznové víno. Během této druhé části tříměsíčního intervenčního období došlo k dramatické změně příznaků a k jasnému zlepšení stavu skoro u 40 % pacientů.
Podle dr. Knikera není autismus zřejmě obvykle nějakým defektem v rozvoji mozku, ale spíše mozkovou dysfunkcí, která souvisí s externími faktor, jako jsou strava, imunitní dysfunkce, infekce či toxiny.
Počet přečtení: 3782
Datum: 4. 1. 2007