Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Změny stravovacích návyků ve Finsku

Úmrtnost na koronární onemocnění srdeční se ve Finsku v období mezi lety 1972 až 1992 snížila o 55 % u můžů a o 68 % u žen. Asi tři čtvrtiny poklesu se přičítají změnám v hlavních rizikových faktorech – snížení hladiny krevního cholesterolu, snížení počtu kuřáků a lepší kontrole krevního tlaku.
Rubrika: Srdce a cévy
|
Typ článku: Studie

Za poklesem hladiny cholesterolu stojí změny ve výživě. Za uvedených dvacet let poklesl podíl tuků na energii ve stravě z 38 % na 34 %, podíl nasycených tuků z 21 % na 16 % a snížilo se i množství cholesterolu ve stravě, a to o 16 %. Přechod od turecké kávy na překapávanou kávu přinesl další snížení cholesterolu. Došlo i k dalším prospěšným stravovacím změnám. Zvýšila se 2-3krát spotřeba ovoce a zeleniny a obohacování umělých hnojiv o selen přineslo ztrojnásobení jeho příjmu.

Prev Med 1996;25:243-50

Počet přečtení: 2885
Datum: 28. 2. 2010