Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

A to kuře krákoře ...

Proč se stala kuřata tak populární součástí našeho jídelníčku? Aniž by si toho byla kuřata vědoma, sehrála ústřední roli v kampani drůbežářského průmyslu a ministerstva zemědělství zaměřené na to, aby si získala reputaci "zdravé potraviny".
|
Typ článku: Články

Když si uvědomíme, že jen v USA se každoročně sní devět miliard kuřat, zdá se, že se mnoho lidí nechalo přesvědčit. Nestranný pohled na výživové hodnoty kuřecího masa však poskytne poněkud odlišný obrázek.

Obsahuje kuřecí maso skutečně méně tuku?
Ani náhodou. Sto gramů libového hovězího steaku obsahuje 56% kalorií ve formě tuku. Kuřecí maso obsahuje prakticky stejné procento kalorií ve formě tuku - asi 51%. Dokonce i když je odstraněna kůže, stranou se dá tmavé maso a použije se způsob kuchyňské přípravy bez užití tuku, kuřecí maso stále ještě obsahuje 23% tuku. Porovnejte to s obsahem tuku v pečené bramboře (jedno procento), květáku uvařeném v páře (šest procent) či v pečených fazolích (čtyři procenta) a jakákoliv představa, že kuřecí maso je zdravé, se rychle rozplyne. Líbivé balení nedokáže zakrýt skutečnost, že kuřecí maso i všechny ostatní druhy masa jsou svalovinou, a svaly jsou tvořeny bílkovinami a tukem.

Potřebuji bílkoviny, které se nacházejí v kuřecím mase?
Všichni potřebujeme určité množství bílkovin, je jich však víc než dost v celozrnných obilovinách, luštěninách a zelenině. Množství bílkovin v dnešní běžné stravě lidí konzumujících maso zvyšuje riziko vážných zdravotních problémů. Před lety se vědci domnívali, že neexistuje nic takového, jako nadměrný příjem bílkovin, dnes však víme, že právě toto je klíčovým problémem při ztrátách vápníku, které způsobují osteoporózu. Nadbytek bílkovin současně přetěžuje ledviny, které nutí vylučovat do moče větší množství dusíku, což zvyšuje riziko onemocnění ledvin. Kombinace tuku, bílkovin a karcinogenů, které se nacházejí v kuřecím mase zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva. Zdravá vegetariánská strava obsahuje ideální množství bílkovin - ani ne příliš mnoho, ani ne příliš málo.

Co kuřecí maso neobsahuje?
Kuřecí maso, jakkoli chytře je propagováno, nikdy nebude obsahovat vlákninu, komplexní uhlohydráty nebo vitamín C. Vláknina je jakýmsi smetákem čistícím zažívací trakt, odnáší s sebou nadbytek hormonů přefiltrovaných z krve a současně snižuje přirozeně hladinu cholesterolu. Komplexní uhlohydráty, které se nalézají pouze v rostlinné stravě, obsahují relativně málo kalorií a povzbuzují metabolismus - a přispívají tak ke ztrátě případné nadváhy.

Jakou roli hrají heterocyklické aminy?
Heterocyklické aminy jsou silnými karcinogeny, které se v drůbežím mase i v dalších druzích masa vytvářejí během tepelné úpravy z kreatinu, aminokyselin a cukrů. Ty samé chemické látky se nacházejí v tabákovém kouři a jejich koncentrace v grilovaném kuřeti je patnáctkrát vyšší než v hovězím mase.

Heterocyklické aminy mohou být jedním z důvodů, proč mají jedlíci masa mnohem vyšší riziko rakoviny tlustého střeva - asi o tři sta procent vyšší v porovnání s vegetariány.

Může kuřecí maso způsobit… otravu?
Víme-li, že živé baktérie salmonely se nacházejí v jednom ze tří balíčků kuřecího masa, dokážeme si představit, že řada lidí může mít zdravotní problémy. Úmrtí v důsledku salmonelózy se občas sice dostávají do večerních zpráv, miliony dalších případů, které působí příznaky podobné chřipce, nejsou vůbec zaznamenány. Otrava salmonelou může způsobit zvracení, průjem, bolesti břicha a nízkou horečku trvající několik dní. Pokud se salmonelóza rozšíří do krve a do dalších orgánů, může přinést i smrt - což se děje (v USA) ročně asi u 9 000 lidí.

Campylobacter, další baktérie, je přítomen asi ve dvou třetinách balíčků drůbežího masa. Salmonela a campylobacter se vyskytují stále častěji, protože moderní drůbežárny shromažďují na malém, těsném prostoru tisíce kuřat - a jejich exkrementy a další formami baktérií se znečištění snadno šíří.

Obsahuje drůbeží maso, stejné množství cholesterolu jako hovězí maso?
Ano, ano a ještě jednou ano. Sto gramů hovězího masa - asi velikosti balíčku karet - a sto gramů kuřecího masa obsahují asi 100 mg cholesterolu, a cholesterol nacházející se v drůbežím mase dokáže ucpávat cévy a způsobovat srdeční onemocnění stejně dobře. Lidské tělo dokáže produkovat svůj vlastní cholesterol, my nepotřebujeme žádný jeho vnější zdroj. Každý přídavek přispívá k blokádě cév, což vede k infarktu, mozkové mrtvici a dalším vážným problémům.

Špagety, rajčata, pečené fazole, banány, brokolice a všechny další potraviny rostlinného původu neobsahují žádný cholesterol a jako takové nepřispívají ke koronárnímu srdečnímu onemocnění a příbuzným chorobám.

Kristine Kieswer, Journal of Health and Healing, ročník 23, číslo 2

Počet přečtení: 5711
Datum: 28. 6. 2007