Až do dna!
Možná cvičíte, sportujete, jíte zdravou, nízkotučnou stravu a dokonce užíváte výživové doplňky. Nepřehlížíte však náhodou ten nejpodstatnější základ všech zdravotních opatření - vodu?
Klíčové postavení, které voda hraje v životě, se odráží ve složení lidského těla. Voda je v tělesném systému všudypřítomná - tvoří přibližně 60 procent váhy průměrné osoby a skoro dvě třetiny naší tělesné konstrukce. Po kyslíku je voda nejdůležitějším elementem naší fyziologie. Dokážeme přežívat týdny bez potravy, ale jenom pár dní bez vody. Voda tvoří 80 procent krve, 73 procent mozku, 73 procent svalu a 22 procent kosti. Bez dostatečných rezerv této rozhodující tekutiny jsou mnohé hlavní procesy v těle vážně narušeny.
Voda hraje důležitou roli prakticky v každé funkci lidského těla. Vedle toho, že funguje jako obrovský chladící systém, který reguluje tělesnou teplotu, přináší též kyslík a živiny do všech buněk, pomáhá přeměně potravy na energii, chrání vitální orgány a klouby, zajišťuje správnou funkci jater a ledvin, pomáhá metabolizovat tuky, odstraňuje a detoxikuje odpadní látky z těla a stojí u základu veškerého vyměšování tekutin (sliny, slzy atd.). Ohromující je, že toto je jenom krátký přehled úžasné mnohotvárnosti komplikovaných funkcí, které voda v lidském těle zajišťuje. Žádna další látka v našem těle nemá tak široké použití. Asi vás tedy nepřekvapí, že udržování dostatečného zavodnění organismu je záležitost nejvyšší důležitosti, a to nejenom z pohledu atletického výkonu, ale prostě z pohledu dobrého každodenního fungování.
Lidské tělo ztrácí denně močí a potem až 3 litry vody. Prostý akt vydechování způsobuje ztráty drahocenných množství vody vodní parou. Když k tomu přidáme horké klima a náročnou fyzickou aktivitu, ztráty vody dramaticky vzrostou. Strava je zvláště odpovědná za velké výkyvy v potřebě vody. Přesolené potraviny mají tendenci vyvolávat pocit žízně velmi rychle. Protože tělo musí udržet křehkou rovnováhu mezi tekutinami a solemi, žízeň nám rychle napoví, že musíme kompenzovat zvýšenou hladinu sodíku. Nadměrný příjem bílkovin má podobný účinek. Lidé, kteří jsou na stravě s vysokým obsahem bílkovin (kulturisté nebo lidé, kteří takto chtějí ztratit na váze), musí přijímat přídavek vody, aby z těla dokázali vyplavit příslušné odpadní látky vyprodukované přebytkem bílkovin. Pokud naše tělo rychle nedoplní zásoby vody, rychle se dostaví stav dehydratace, který je charakterizovaný závratěmi, bolením hlavy, únavou a pocitem velkého hladu i vynechávající krátkodobou pamětí. Podle průzkumu, který nechala vypracovat organizace Nationwide Food Consumption spolu s American Dietetic Association, trpí velká část populace chronickou mírnou dehydratací - aniž by o tom tito lidé věděli! Lidé nevěnují pozornost počátečním varovným příznakům a poté, aby utišili velkou žízeň, se obracejí k nápojům, které jsou přesyceny kofeinem a cukrem (což problém jenom dále komplikuje).
Zvlášť velký pozor na dehydrataci je třeba dávat u starších lidí a u malých dětí. Tyto dvě skupiny jsou zvláště náchylné k rychlému vyčerpání zásob vody. Vzhledem k tomu, že drobné dětské tělíčko se potí v poměru k obsahu tekutin daleko větším povrchem, může rychle nastat dehydratace. Problém dále kompiluje to, že nejmenší děti nejsou schopny informaci o tom, že mají žízeň, účinně komunikovat. V kontrastu k těle dítěte, které je tvořeno vodou asi z 80 procent, u lidí starších 65 let tvoří voda asi 50 procent. Jak tělo stárne, začíná přirozeně vysychat, což vede k vráskám na kůži, snížené tvorbě slin a k řadě problémů s klouby. Starší lidé se rovněž musí vyrovnávat s paradoxem, že jak stárnou, mechanismus odpovědný za pocit žízně se stává stále méně citlivým. Vytvořit si proto plán konzumace vody v průběhu dne se pro ně stává holou nezbytností. Bez takového plánu má dehydratace na děti i seniory hluboký nepříznivý vliv.
Ve většině případů by se měl zdravý dospělý člověk snažit vypít mezi dvěma a třemi litry vody denně. I když většina tohoto objemu tekutin by měla být získána vypitím standardních osmi sklenic vody, velký důraz je třeba rovněž klást na konzumování rozumného množství ovoce a zeleniny. Tyto potraviny sestávají v průměru ze 70 až 95 procent z vody a přispívají k navýšení jejího denního příjmu. Snažte se, abyste nepili až ve chvíli, kdy pocítíte žízeň. Nezapomínejte, že pocit žízně zaostává za aktuální tělesnou potřebou vody. Ve chvíli, kdy pocítíte žízeň, už můžete být dehydratován. Nejúčinnější strategií je zřejmě popíjet vodu v průběhu celého dne. Mějte stále u sebe láhev s vodou a navykněte si občas se napít. Než se nadějete, stane se vám to druhou přirozeností.
Až vás tedy příště přepadne odpoledne únava, sáhněte po sklenici přirozeného přírodního občerstvení. Je levné, neobsahuje žádné kalorie a nic se mu nevyrovná. Zacházejte se svým tělem dobře a ono vám to vrátí.
Gordon Cameron, Vibrant Life