Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Baklažán (lilek) pěstujeme i doma, čím je pro člověka ve výživě zajímavý?

Baklažán obsahuje tiamin, riboflavin, vitamín C, trochu železa, vápníku a sacharidy. Jezte jej podle možnosti i se slupkou, protože obsahuje barvivo (izothiokyanáty) s protirakovinným účinkem.
Rubrika: Zelenina
|
Typ článku: Poradna výživy

Baklažán nemá nijak výraznou chuť, ale to je jeho výhoda – dá se výborně kombinovat s rajčaty, paprikou, houbami a zejména s česnekem. Baklažán se uplatní i v léčebné dietě při zácpě, kolitidě, vředech žaludku a nervových poruchách.

MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob

Počet přečtení: 3866
Datum: 10. 3. 2008