Běžným následkem konzumování potravin s vysokým obsahem bílkovin jsou ledvinové kameny
Vápník, který se ztrácí při stravě s vysokým obsahem bílkovin, končí v moči - výsledkem je vysoká hladina vápníku v systému ledvin, což přispívá k tvorbě bolestivých vápenatých ledvinových kamenů.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Rady lékaře
Bílkoviny, které jsou zkonzumovány nad rámec našich potřeb, způsobují ničení ledvinové tkáně a postupné zhoršování funkce ledvin. Před osmdesátkou již většina lidí žijících v bohatých zemích ztrácí 75 procent funkce ledvin.
Lidé, kteří přišli o část ledvinové funkce nebo utrpěli poškození ledvin, jsou schopni si na stravě s omezeným příjmem bílkovin zachovat většinu zbývající funkce ledvin.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 4021
Datum: 18. 11. 2011