Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Biopotraviny zařazuje do jídelníčku pětina občanů

Každý pátý Čech je zvyklý obohatit svůj jídelníček o biopotraviny. Zbývající čtyři pětiny obyvatelstva ale tyto potraviny do své stravy nezařazují. Mezi konzumenty je o něco více žen než mužů. Nejčastěji si pochutnají na jogurtech a zelenině, zjistil průzkum Vědeckého výboru pro potraviny, zřízeného ministerstvem zdravotnictví.
Rubrika: BIO
|
Typ článku: Články

Z těch, kteří si biopotraviny oblíbili či si na ně zvykli, je denně volí 7,7 procenta lidí. Několikrát týdně si je dopřeje čtvrtina konzumentů a dvě pětiny pouze občas. Mezi konzumenty patří spíše lidé s vysokoškolským diplomem, ale také Středočeši a Moravané.

Nejvíce příznivců biopotravin preferuje jogurty, což uvedlo 35 procent z nich. Organizátor průzkumu ale upozorňuje, že z výsledků není jednoznačně zřejmé, zda dotázaní měli na mysli skutečné biojogurty vyrobené z biomléka. Pravděpodobné je, že si spotřebitelé spojují biojogurty například s jogurty se sníženým obsahem tuku.

Další nejčastěji zmiňovanou biopotravinou je zelenina, v odpovědích se ale také často vyskytovalo maso, sýry a cereálie. Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství a jsou přesně vymezeny zákonem. Pravé biopotraviny zákazník pozná podle označení BIO s nápisem "produkt ekologického zemědělství". Značka zaručuje, že produkty byly kontrolovány na každém kroku od výrobce až ke konečnému spotřebiteli.

První biopotraviny se objevily na českém trhu zhruba v roce 1991. V současné době má certifikaci přes tisíc druhů, z toho polovina je z dovozu. Ceny biopotravin jsou vyšší než ceny běžných potravin, rozdíl může být 20 procent, ale i trojnásobek.

Počet přečtení: 3474
Datum: 8. 7. 2004