Biopotraviny zařazuje do jídelníčku pětina občanů
Z těch, kteří si biopotraviny oblíbili či si na ně zvykli, je denně volí 7,7 procenta lidí. Několikrát týdně si je dopřeje čtvrtina konzumentů a dvě pětiny pouze občas. Mezi konzumenty patří spíše lidé s vysokoškolským diplomem, ale také Středočeši a Moravané.
Nejvíce příznivců biopotravin preferuje jogurty, což uvedlo 35 procent z nich. Organizátor průzkumu ale upozorňuje, že z výsledků není jednoznačně zřejmé, zda dotázaní měli na mysli skutečné biojogurty vyrobené z biomléka. Pravděpodobné je, že si spotřebitelé spojují biojogurty například s jogurty se sníženým obsahem tuku.
Další nejčastěji zmiňovanou biopotravinou je zelenina, v odpovědích se ale také často vyskytovalo maso, sýry a cereálie. Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství a jsou přesně vymezeny zákonem. Pravé biopotraviny zákazník pozná podle označení BIO s nápisem "produkt ekologického zemědělství". Značka zaručuje, že produkty byly kontrolovány na každém kroku od výrobce až ke konečnému spotřebiteli.
První biopotraviny se objevily na českém trhu zhruba v roce 1991. V současné době má certifikaci přes tisíc druhů, z toho polovina je z dovozu. Ceny biopotravin jsou vyšší než ceny běžných potravin, rozdíl může být 20 procent, ale i trojnásobek.