Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Borůvky

Plody borůvek, které bývají jen zřídka větší než 1 centimetr, rostou na nenápadných malých keříčcích. Kvůli svojí nenápadnosti byly dlouho považovány za bezvýznamnou potravinu. V minulosti tyto malé plody sloužily ke zdobení jídel, k přípravě marmelád nebo jako náplň do koláčů či jiného sladkého pečiva.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Na základě četných vědeckých prací se ale zjistilo, že tyto nenápadné plody mají pozoruhodné dietetické a terapeutické vlastnosti.

Borůvky jsou obvykle modré, brusinky červené a všechny jejich odrůdy mají šťavnatou, hořkosladkou a aromatickou dužinu. Brusinky jsou ideální pro ženy, protože jsou účinné v boji proti infekcím močových cest a zlepšují prokrvení dolních končetin.

Borůvky obsahují přibližně 11 % sacharidů, které se skládají převážně z fruktózy, a mají velmi málo tuků a proteinů. Z minerálů je nejcennější draslík a z vitaminů vitamin A. Jejich léčivé účinky však souvisejí s nevýživnými složkami, jako jsou organické kyseliny, taniny, myrtillin a antokyaniny, které působí antisepticky a chrání a stahují cévy.

Borůvková a brusinková šťáva mají pozoruhodné antiseptické a antibiotické účinky na bakterie, které způsobují infekce močových cest, obzvláště na bakterii Escherichia coli. Tato vlastnost byla objevena teprve nedávno a patří k jejich nejvýznamnějším léčebným účinkům. Z hlediska antiseptického účinku na močové ústrojí jsou nejprozkoumanější dva druhy rostoucí v Severní Americe: brusinka (Vaccinium oxycoccus), brusinka velkoplodá (Vaccinium macrocarpon). Jelikož všechny druhy borůvek mají podobné složení i vlastnosti, je možné říci, že podobné antiseptické účinky mají i borůvky rostoucí v Evropě.

Brusinky a borůvky mají ve srovnání s většinou antibiotik používaných k léčbě opakovaných infekcí dolních močových cest (zánětu močového měchýře) dvě významné výhody: Zabraňují přilnutí bakterií k buňkám, které tvoří vnitřní výstelku močového měchýře. (Protože při infekcích dolních močových cest není tato přilnavost ojedinělým jevem, je běžné, že při léčbě antibiotiky dochází k častým reinfekcím.) Nevyvolávají rezistenci bakterií, která je u antibiotik obvyklým jevem.

Brusinková šťáva se doporučuje zejména v případě chronické nebo recidivující infekce močového měchýře. U skupiny žen se sklonem k opakované cystitidě (zánět močového měchýře) stačilo ke snížení výskytu bakterií a hnisu v moči pít 300 ml brusinkové šťávy denně.

Proto, aby se při opakované cystitidě projevily účinky brusinkové šťávy, je třeba pít ji denně po dobu jednoho až tří měsíců. Pokud problémy ustupují pomaleji, léčba se může bez rizika prodloužit o další tři měsíce.

Brusinky a borůvky obsahují kyselinu chinovou, která se vylučuje močí. Tato látka okyseluje krev, zabraňuje tvorbě ledvinových kamenů z kalciumfosfátu (nemá vliv na jiné typy kamenů), a v případě, že již existují, dokáže je i rozpustit.

Antimikrobiální účinek brusinek a borůvek a stahující síla taninů společně působí na trávicí soustavu. Normalizují střevní flóru, obnovují její rovnováhu a brání přemnožení nejrozšířenější střevní bakterie Escherichia coli. Borůvky a brusinky jsou doporučovány při dysbakterii (narušení střevní bakteriální flóry), hlavně vznikla-li v důsledku užívání antibiotik. Spolehlivě také pomáhají proti plynatosti (flatulenci).

Díky obsahu antokyaninů borůvky chrání stěny kapilár a žil. Tlumí zánět a zmenšují edémy tkání. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje při otocích dolních končetin, křečových žilách, flebitidě (zánětu žil), bércových vředech a hemoroidech.

Antokyaniny obsažené v borůvkách regenerují sítnici a zlepšují ostrost vidění. Borůvky a brusinky jsou doporučovány při cukrovce, hypertenzi, arterioskleróze a nemocích sítnice oka, které zapříčiňují ztrátu ostrosti vidění.

Brusinková kúra

Při této kúře, která probíhá tři až pět dní, se konzumuje 0,5 až 1 kg brusinkového pyré denně. Toto množství se jí na čtyřikrát. Děti a ti, jejichž organismus je oslabený po nemoci, mohou během kúry pít i mléko. Touto léčbou se dají odstranit roupi, drobní střevní paraziti běžně se vyskytující u dětí.

Čerstvé borůvky a brusinky se mohou skladovat jen krátce. Nejlepší jsou, když se jedí přímo při sběru, a také jsou velmi dobré s mlékem nebo s jogurtem. Šťávu získáme tak, že čerstvé plody propasírujeme přes síto a poté vzniklou tekutinu přefiltrujeme.Borůvky a brusinky se používají na přípravu kompotů, džusů, džemů a želé.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 13035
Datum: 21. 1. 2009