Brokolice
Brokolice si už i na našem stole našla své místo. Tato velice chutná zelenina je přechodnou formou mezi květákem a ostatními košťálovinami. V posledních letech se objevují odrůdy s rozmanitou barvou od zelené přes fialovou až po žlutou.
Rubrika: Zelenina
| Typ článku: Encyklopedie
Brokolice má tlustý dužnatý stonek, který je dobré před konzumací oloupat od zdřevnatělých vláken. Stonek i růžičky se dají jíst jak syrové s různými dresinky, tak vařené.
Brokolice má 3,5x více vitamínu C než citrusy, obsahuje hodně karotenu, vitamínu E a řadu vitamínů B. Brokolice je velice zajímavá svým vysokým obsahem vitamínu K. Ve 100 g brokolice je ho 360 mikrogramů. Vitamín K je rozpustný v tucích, slouží k syntéze bílkovin zabraňujících krvácení. Z minerálních látek je zde zastoupen nejvíce draslík, vápník a fosfor.
Brokolice působí silně protiskleroticky. Je vhodná pro diabetiky a při redukční dietě. Působí léčivě při rakovině, střevních zánětech a žaludečních vředech.
Počet přečtení: 4992
Datum: 12. 5. 2006