Brokolicové zapékánky s rajčaty
Najemno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Zalijeme 300 ml vody, vložíme očištěnou a nahrubo pokrájenou brokolici. Přivedeme k varu a vaříme asi 3 minuty. Poté odstavíme.
Nyní vsypeme kešu, česnek, sůl, droždí, oregano a rozmixujeme tyčovým mixérem. Necháme vychladnout. Do vychladlé směsi přidáme najemno nasekanou bazalku nebo jiné čerstvé bylinky.
Rohlíky podélně překrojíme, namažeme brokolicovou směsí, posypeme drcenými chilli lupínky a poklademe plátky rajčat, která můžeme potřít olejem.
Pečeme při 170 stupních C zhruba 15-20 minut. Na talíři opět posypeme čerstvými bylinkami.
Se zapékánky jsem se poprvé setkal v Polsku, kde je ale dělají obrovské, velice tučné a totálně nezdravé, něco jako takový lokální fastfood styl. Moje verze je na tom z hlediska zdravé výživy podstatně lépe.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.