Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Květákové kari s cizrnou

1 šálek zeleninového vývaru, 1 červená cibule, nakrájená, 2 stroužky česneku, nakrájené, 1 paprička jalapeňo, zbavená semínek a nakrájená na malé kousky (lze vynechat), 1 ½ pl kari koření, 1 hlávka květáku, očištěná a rozebraná na malé růžičky, 250 g zelených fazolek, nakrájených na kousky o velikosti 2-3 cm, 450 g neokapaných nesolených krájených rajčat z konzervy, 2 pečené červené papriky, 1 šálek mandlového mléka, 3 pl lahůdkového droždí, ½ čl uzeného paprikového prášku, 1 ½ šálku neslané vařené cizrny, nebo propláchnuté a okapané z konzervy, vařená hnědá rýže, k podávání
|
Typ článku: Recepty

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vývar, vložte do něj česnek a zakrytý ho asi 3 minuty vařte doměkka. Vmíchejte papričku jalapeňo (pokud ji použijete) a kari koření. Do toho dejte růžičky květáku, zelené fazolky, rajčata a pečené papriky. Hrnec zakryjte poklicí a obsah přiveďte k varu. Snižte oheň na nízký stupeň a pomalu vařte asi 20 minut do změknutí zeleniny.

Když je zelenina měkká, použijte ponorný mixér a zeleninu částečně rozmixujte. Nebo odejměte z hrnce 2 šálky zeleninových kousků i s tekutinou, rozmixujte je v kuchyňském robotu nebo mixéru a rozmělněnou směs vraťte do hrnce. Pak vmíchejte mandlové mléko, lahůdkové droždí, paprikový prášek a cizrnu a vařte dalších 5-10 minut, aby se pokrm prohřál a chuti se spojily. Podávejte na lůžku z vařené hnědé rýže.

V tomto kari pokrmu se snoubí luštěniny s brukvovitou zeleninou, dvě z rostlinných superstar. Jestli nemáte chuť na zelené fazolky, nahraďte je zeleným hráškem (mladými lusky) nebo edamame (mladými vyloupanými sójovými boby).

Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.

Počet přečtení: 699
Datum: 9. 12. 2022