Květákové kari s cizrnou
Ve velkém hrnci přiveďte k varu vývar, vložte do něj česnek a zakrytý ho asi 3 minuty vařte doměkka. Vmíchejte papričku jalapeňo (pokud ji použijete) a kari koření. Do toho dejte růžičky květáku, zelené fazolky, rajčata a pečené papriky. Hrnec zakryjte poklicí a obsah přiveďte k varu. Snižte oheň na nízký stupeň a pomalu vařte asi 20 minut do změknutí zeleniny.
Když je zelenina měkká, použijte ponorný mixér a zeleninu částečně rozmixujte. Nebo odejměte z hrnce 2 šálky zeleninových kousků i s tekutinou, rozmixujte je v kuchyňském robotu nebo mixéru a rozmělněnou směs vraťte do hrnce. Pak vmíchejte mandlové mléko, lahůdkové droždí, paprikový prášek a cizrnu a vařte dalších 5-10 minut, aby se pokrm prohřál a chuti se spojily. Podávejte na lůžku z vařené hnědé rýže.
V tomto kari pokrmu se snoubí luštěniny s brukvovitou zeleninou, dvě z rostlinných superstar. Jestli nemáte chuť na zelené fazolky, nahraďte je zeleným hráškem (mladými lusky) nebo edamame (mladými vyloupanými sójovými boby).
Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.