Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Bude zvýšení příjmu vápníku kompenzovat ztráty tohoto minerálu způsobené bílkovinami obsaženými ve stravě?

Zvýšení příjmu vápníku může vápníkovou bilanci zlepšit, zvláště jí-li někdo stravu s vysokým obsahem bílkovin. Mnohé studie však soustavně ukazují, že dokonce i velké zvýšení příjmu vápníku nedokáže vyrovnat ztráty vápníku způsobované vysokým obsahem bílkovin ve stravě.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Povšimněte si, že dokonce ani příjem vápníku ve dvou studiích ve výši 1400 mg denně (což je v souladu s posledními doporučeními National Institute of Health) neznamenal zlepšení negativní vápníkové bilance vyvolané stravou s vysokým obsahem bílkovin, která je konzumována mnoha lidmi žijícími v bohatých zemích. Výzkumy ukázaly, že se tělo nedokáže dlouhodobě přizpůsobovat tomuto účinku bílkovin (na ztráty vápníku). A k těmto ztrátám dochází každý den, až kosti zeslábnou tak, že pouhé zvlášť srdečné objetí může znamenat zlomení několika žeber či obratle.

Při velmi vysokém příjmu bílkovin, který činil až 225 gramů denně, vědci odhadovali, že dospělí lidé ztratí 4 procenta kostní hmoty ročně, a to i kdyby přitom přijímali 1400 mg vápníku denně. I když strava, která by dodávala 225 gramů bílkovin denně, představuje pro většinu lidí (včetně těch, kteří žijí v bohatých západních zemích) velké sousto, existuje přesto hodně jednotlivců, kteří i tuto úroveň překračují. Nejpravděpodobnějšími kandidáty na dosažení těchto alarmujících ztrát vápníku vedoucích k následnému rozvoji osteoporózy jsou lidé držící redukční diety s vysokým obsahem bílkovin, kulturisté, kteří berou proteinové preparáty, a ti, kteří jsou velkými milovníky kuřecího, hovězího a vepřového masa či tvarohu a odmítají zeleninu.

Při stravě s nízkým obsahem bílkovin má množství vápníku ve stravě malý anebo nulový účinek na vstřebávání vápníku ve střevě. Jak ukazují tyto studie, když strava obsahuje asi 50 g bílkovin, což je hodnota, která se více blíží našim skutečným potřebám, jakékoliv množství vápníku ve stravě má za následek pozitivní vápníkovou bilanci a zvyšování příjmu vápníku nemá na tuto bilanci žádný vliv.

Chtěl bych zdůraznit, že skutečnost, že vysoký obsah bílkovin způsobuje u člověka ztráty vápníku, není již ve vědeckých kruzích předmětem žádné diskuse. Mnohé studie vypracované za posledních pětapadesát let soustavně ukazují, že tou nejdůležitější dietní změnou, kterou můžeme učinit, chceme-li vytvořit pozitivní vápníkovou bilanci (jež uchová naše kosti pevné), je snížit množství bílkovin, které denně zkonzumujeme. Zvýšení příjmu vápníku touto důležitou změnou rozhodně není.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2504
Datum: 13. 1. 2009