Burgry z ovesných vloček
Do vařící se vody dáme prvních 8 surovin (až po ovesné vločky hrubé) a tuto směs na mírném plameni vaříme za občasného míchání asi 10–15 minut. Po této době přidáme lněné semínko a jemné ovesné vločky a dovaříme na hustou hmotu (3–5 minut). Po odstavení zamícháme olej a majoránku, příp. můžeme ještě dochutit ještě utřeným česnekem a solí.
Na vymaštěný plech děláme kopečky pomocí dávkovače na zmrzlinu a potom je vydutým koncem dávkovače (nebo polévkovou lžící) zploštíme tak, aby se ve středu vytvořil malý důlek. Důlky na burgrech přelijeme sójovou majonézou a nakonec je jemně přes sítko posypeme mletou paprikou. Pečeme v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem nebo s hrachovou kaší či zadělávanou zeleninou.
Jsou zdravou alternativou klasických karbanátků. Obsahují málo tuku, hodně vlákniny a nejsou smažené. Podobně je můžeme dělat jenom z jemných vloček, příprava je rychlejší a burgry víc šťavnaté.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.