Čas k dílu, čas k jídlu
Pochopitelně, roční období má vliv i na náš jídelníček a po hutnější, často kaloricky bohatší stravě v zimě (vyšší potřeba „pro zahřátí“) se tělo těší na odlehčenou jarní stravu s dostatkem svěží zeleniny, jež zásobuje tělo především vitamíny skupiny C. Mladé listy řebříčku, pampelišek, kopřivy, květy chudobky a mnoho dalších bylin napomáhají organizmu k očistě a posilují imunitu.
„Před kopřivou smekni, před bezem klekni…“ říkali naši předkové. I my se můžeme těšit z hojnosti darů, které pro naše zdraví Stvořitel připravil. Brokolice, špenát, celozrnné obiloviny a luštěniny, ořechy – to vše je doporučováno i z hlediska epigenetiky, tj. ovlivnění našich zděděných dispozic.
Pokud pochopíme principy zdravé výživy a budeme se jimi řídit, lze zvrátit trendy ve výskytu nemocí, které trápí náš současný civilizovaný svět. Za většinou zdravotních potíží je nadbytek příjmu energie, nedostatek pohybu a vysoká psychická zátěž.
Kolik času trávíte v kuchyni a u jídla?
I když jídlo a pití v podstatě tlumí hlad a žízeň, jde o víc. Už u kojenců je krmení spojeno s teplem, přijetím, láskou. Jídlo je i sociální zkušenost, ke které patří společenství, sdílení a naslouchání, láskyplný zážitek. Zprostředkují jej oči – barevnost připraveného talíře, ladně prostřený stůl…
Pro chuťové vjemy je podstatná úloha nosu – může rozlišit až 2000 vůní či pachů. Receptory v zadní vrcholové oblasti nosu přenášejí signály přímo do té části mozku, kde se zpracovávají emoce.
Vůně v nás může vyvolat i vzpomínky a touhu (využíváno hojně instalací pekáren v supermarketech).
Výrazem „rozpustí se na jazyku“ se snažíme vyjádřit lahodnost – na jazyku jsou 2-4 tisíce chuťových buněk; je zapotřebí dvou až tři kousnutí do pokrmu, abychom si chuť uvědomili. Rozlišujeme slané, sladké, hořké, kyselé a (podle dr. Bukovského) i chuť „umami“ (tj. chutný, kořeněný), dále zda je jídlo suché či vláčné, tvrdé nebo měkké, horké nebo studené.
I hmatové receptory si přijdou na své – kdy jste naposled těsto hnětli rukama, dotýkali se jej a vnímali různé textury? I sluch se stravování účastní – křupavost odlišuje svěží zeleninu od povadlé, vnímáme šum otvírané minerálky, cinkot nádobí v kuchyni…
Příprava čerstvých pokrmů zabere čas – ale vytváří celou paletu vjemů a příjemných pocitů. Vychutnat si jídlo chce čas, ale snižuje stres a přináší klid a pozitivní pocity – ne nadarmo se říká, že muži se má dát nejprve najíst a pak teprve s ním řešit případné problémy. J
Jana Krynská, přetištěno z časopisu Advent