Živočišné vs. rostlinné bílkoviny
Navíc používaná definice kvality bílkovin upřednostňuje živočišné bílkoviny, z čehož plyne domněnka, že konzumace masa, vajec a mléčných výrobků je žádoucí a preferovaná. Jenže to je úplný opak toho, co říkají výživová doporučení. Ačkoliv podvýživa z nedostatku bílkovin se v mnoha částech světa stále vyskytuje, v industrializovaném světě je mimořádně vzácná.
V roce 2016 byla vydána impozantní studie z Harvardu zahrnující přes 100 000 lidí. Zjistila, že nahrazení živočišné bílkoviny rostlinnou bílkovinou bylo spojeno s nižším rizikem předčasného úmrtí. Nejhorší bylo zpracované maso jako slanina, ale i vaječná bílkovina, vaječné bílky. Nahrazení 3 % libovolných živočišných bílkovin (ať už šlo o zpracované či nezpracované maso, kuřecí maso, ryby, vejce anebo mléčné výrobky) rostlinnými bylo spojeno se značným snížením rizika pravděpodobně nejdůležitějšího následku: smrti. A jak víme, že za to mohou bílkoviny? Vědci zohlednili ostatní faktory jako příjem nasycených tuků, takže nejspíše nejde jen o účinek živočišného tuku.
A jak naše tělo vůbec pozná rozdíl mezi živočišnou a rostlinnou bílkovinou? Nejsou si bílkoviny rovny? Ne. Na rozdíl od živočišných je rostlinná bílkovina třeba obecně chudá na aminokyseliny s rozvětveným řetězcem a snížená konzumace aminokyselin s rozvětveným řetězcem zlepšuje metabolické zdraví. Mohl by za tím být IGF-1, růstový hormon podporující rakovinu, který se zvyšuje s příjmem tzv. vysoce kvalitních živočišných bílkovin. Spojitost s IGF-1 považujeme za příčinnou, protože lidé s vrozeně zvýšenými hladinami IGF-1 i nezávisle na způsobu stravování trpí vyšším výskytem smrtelných chorob, jako je cukrovka 2. typu a srdeční nemoc.
Může za tím být i něco, co harvardští vědci nevzali v potaz, například toxické znečišťující látky, jako jsou dioxiny a PCB. Ty se totiž obvykle akumulují v potravním řetězci ve skotu, prasatech, kuřatech a rybách, takže končí na našich talířích. Rostlinné bílkoviny jsou tedy také důležitým bodem ve snižování zatížení lidstva škodlivinami.
Jestliže vám 100 000 lidí ve studii přijde jako dost, co teprve 400 000 lidí? Studie NIH-AARP je největší studie stravy v historii. Také ona ukázala, že jednoduché nahrazení 3 % kalorií z různorodých zdrojů živočišných bílkovin zdroji rostlinných bílkovin bylo spojeno s 10% poklesem celkové úmrtnosti. A při vyřazení vajec byl přínos dokonce dvojnásobný. Není to překvapivé, jelikož konzumace vajec je spojena s vyšším rizikem rozvoje kardiovaskulárního onemocnění.
Když shrnete výsledky všech studií o příjmu bílkovin a úmrtnosti, tak více živočišných bílkovin znamená více úmrtnosti, zatímco více rostlinných bílkovin koreluje s nižší úmrtností.
Ze stránek Faktaozdravi.cz