Celer
Celer bulvovitý, jinak zvaný miřík, je oblíbenou aromatickou zeleninou. Dostal se k nám již v raném středověku z Itálie. V Evropě je velmi oblíbený (zato v USA skoro neznámý - pěstuje se tam pouze celer řapíkatý, jehož listy a řapíky se používají do salátů).
Rubrika: Zelenina
| Typ článku: Encyklopedie
Bulva obsahuje hodně vápníku, zásaditých solí a pektin. Celer má diuretické vlastnosti, používá se při léčení dny, revmatismu a artritidách. Snižuje krevní tlak, čistí játra, uklidňuje a snižuje obsah cukru v krvi.
Celer má široké použití do polévek, salátů, majonéz, do základů omáček, ale i samostatně. Vaříme jej v mírně kyselé a osolené vodě, aby si zachoval bílou barvu.
Počet přečtení: 4379
Datum: 21. 10. 2006