Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Celer s fazolemi v koprové omáčce

150 g velkých bílých fazolí, 500 g celeru, 4 lžíce slunečnicového oleje, 2 střední cibule, 1 lžíce zeleninového bujonu, 1 lžička soli, 3 lžíce umeocta, 1 lžíce tmavého třtinového cukru, 200 ml rýžové smetany, 2 lžíce tapiokového škrobu (může být i kuzu nebo kukuřičný), malý svazek čerstvého kopru
|
Typ článku: Recepty

Den předem namočené fazole slijeme, propláchneme a vaříme ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (trvá to asi 45 minut). Uvařené fazole scedíme a necháme přikryté pokličkou.

Celer oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a poté na libovolné plátky. Na rozehřátém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku do růžova. Zalijeme 800 ml vody, přidáme celer, bujon a sůl a vaříme do poloměkka.

Přilijeme umeocet, přidáme třtinový cukr, vsypeme scezené fazole a ještě minutku povaříme. V malém množství vlažné vody rozmícháme škrob, který přilijeme do omáčky a ještě chvilku povaříme.

Hrnec s omáčkou odstavíme z plotny, vmícháme rýžovou smetanou a přidáme nasekaný kopr.

Vhodné přílohy: knedlík, brambory nebo rýže natural.

Tip: Pokud chcete pokrm posunout ještě výše, dříve než přidáte celer do omáčky, upečte jej s olejem v troubě.

Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.

Počet přečtení: 470
Datum: 26. 8. 2022