Celer s fazolemi v koprové omáčce
Den předem namočené fazole slijeme, propláchneme a vaříme ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (trvá to asi 45 minut). Uvařené fazole scedíme a necháme přikryté pokličkou.
Celer oloupeme, rozkrájíme na čtvrtiny a poté na libovolné plátky. Na rozehřátém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku do růžova. Zalijeme 800 ml vody, přidáme celer, bujon a sůl a vaříme do poloměkka.
Přilijeme umeocet, přidáme třtinový cukr, vsypeme scezené fazole a ještě minutku povaříme. V malém množství vlažné vody rozmícháme škrob, který přilijeme do omáčky a ještě chvilku povaříme.
Hrnec s omáčkou odstavíme z plotny, vmícháme rýžovou smetanou a přidáme nasekaný kopr.
Vhodné přílohy: knedlík, brambory nebo rýže natural.
Tip: Pokud chcete pokrm posunout ještě výše, dříve než přidáte celer do omáčky, upečte jej s olejem v troubě.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky Petra Klímy. Knihu vydalo nakladatelství SmartPress.