Celý svůj život jsem se domnívala, že mléko je prakticky dokonalou potravinou. Je pro mě velice těžké vyrovnat se s tím, že to tak není.
Takové množství mléka denně, přestože je běžně doporučováno, by ale znamenalo, že až jedna třetina všech kalorií v jídelníčku starších žen by pocházela pouze z mléka.
Konzumace mléka a mléčných výrobků v zájmu zajištění dostatku vápníku představuje pro zdraví několik vážných rizikových faktorů. Kalorie poskytují tři složky kravského mléka: tuky, bílkoviny a uhlohydráty. Každá z těchto složek je dávána do souvislosti s řadou známých zdravotních rizik. Tuky hrají roli při vzniku infarktu myokardu, rakoviny a obezity, bílkoviny mohou způsobovat alergickou reakci, minerální nerovnováhu a možná i poškození ledvin a laktóza, hlavní uhlohydrát obsažený v mléce, působí u mnoha lidí vážné trávící problémy.
Mléčné výrobky obsahují nedostatečné množství železa a vlákniny, podobně jako esenciálních mastných kyselin, vitaminu B1 a vitaminu C. Mléčné výrobky jsou rovněž až příliš často silně kontaminovány chemikáliemi z prostředí, bakteriemi a viry. Více než 20 procent dojnic je ve Spojených státech infikováno virem leukémie. Když byly tyto viry podávány šimpanzům, u pokusných zvířat došlo ke vzniku leukémie.
Jak může být potravina, která má tak velký potenciál způsobovat lidem tolik různých zdravotních problémů, zdrojem živiny, která je potřebná pro lidské zdraví? Příroda by k nám nikdy nebyla tak nelaskavá, to jenom lidé brání jejím záměrům. Sledujeme-li, jakým způsobem je mléko využíváno v říši zvířat, zjistíme, že po odstavení již žádné zvíře nezávisí na mléce jako na zdroji vápníku a že žádné zvíře žijící v přirozených podmínkách nekonzumuje mléko jiného živočišného druhu.
Další skutečnost spojená s mnohamilionovou reklamní kampaní reklamního průmyslu se zakládá na faktu, že se zvyšující se spotřebou tuků ze všech mléčných výrobků může dojít ke snížení výskytu osteoporózy u žen žijících v naší zemi způsobem, na který samozřejmě nikdo z představitelů mlékárenského průmyslu nepoukáže: prostě zvýšením počtu žen, které každoročně umírají na nemoci srdce a cév a rakovinu dlouho před tím, než dosáhnou věku, kdy by mohly mít s osteoporózou problémy.
Ty ženy, které se domnívají, že je rozumným opatřením, když budou konzumovat pouze nízkotučné mléčné výrobky, přesto zvyšují své riziko vzniku alergie na některou potravinu, riziko poškození ledvin a kostí (v důsledku nadbytku bílkovin) i riziko problémů souvisejících s nesnášenlivostí laktózy.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob