Chcete-li zůstat štíhlí, stravujte se moderně
Výzkumníci, kteří studovali stravovací návyky u 22 000 lidí (včetně masařů i vegetariánů) více než 5 let, zjistili, že všichni během sledovaného období něco přibrali, ale vegetariáni nebo vegani přibrali nejméně.
„Na rozdíl od rozšířených názorů, že dieta s nízkým obsahem sacharidů a s vysokým obsahem bílkovin udržuje nízkou váhu, jsme zjistili, že nejnižší váha se udržuje u lidí s vysokým příjmem sacharidů a s nízkým příjmem proteinů,“ řekl profesor Tim Key z Britského centra pro výzkum rakoviny a Oxfordské Univerzity, který vedl studii.
Výzkum porovnával udržování hmotnosti mezi 4 skupinami lidí: konzumenty červeného masa, konzumenty rybího masa, vegetariány a vegany - výsledky byly publikovány v renomovaném časopise International Journal of Obesity.
Ukázalo se, že lidé přibrali během 5 let průměrně 2 kg. Nikdo ze sledovaných dobrovolníků nebyl obézní ani neměl nadváhu.
„Nejméně přibrali vegani, nejvíce konzumenti masa a ostatní byli někde mezi tím,“ uvedl profesor Key.
„Nejméně přibrali lidé, kteří omezili příjem živočišných potravin,“ prohlásil pro agenturu Reuters.
Key a jeho kolegové konstatovali, že fyzická aktivita byla dalším nejdůležitějším faktorem při kontrole hmotnosti. Data ukázala, že lidé, kteří začali být fyzicky aktivnější během 5 let sledování, nabírali váhu podstatně pomaleji než lidé, kteří byli pasivní.
International Journal of Obesity
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy