Sedm chyb při vegetariánském stravování
Tvoří-li hlavní část vegetariánské diety sýr, bílé těstoviny, hranolky, chipsy, sladkosti a slazené nápoje, rozhodně není zdravá a můžete po ní přibrat a onemocnět. Zdravý vegetariánský jídelníček musí nutně obsahovat čerstvou zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semínka.
Předpoklad, že vegetariánské výrobky jsou všechny zdravé. – Ne všechny výrobky, které jsou vegetariánské, jsou také zdravé. Pamatujte, že jakmile začne člověk vyrábět hotové výrobky z původních surovin, mohou často obsahovat přebytek tuků, soli a cukru. Proto je dobré číst složení výrobků.
Přílišná konzumace dobrých věcí. – Když je něco zdravé, neznamená to ještě, že je zdravé toho sníst k prasknutí. Všeho moc škodí. Jezte a pijte i zdravé věci s mírou.
Přemíra a naopak zatracování sacharidů. – Lidé dnes konzumují přemíru cukrů, zvláště jednoduchých, ve formě slazených nápojů, sušenek, oplatek, výrobků z bílé mouky, čokolády a dalších sladkostí. To jistě zdravé není. Ne všechny sacharidy jsou však špatné. Měli bychom upřednostnit rýži natural, jáhly, pohanku, kroupy, ovesné vločky, poctivé celozrnné pečivo. Tyto potraviny obsahují kromě sacharidů také značné množství vlákniny, která vstřebávání sacharidů zpomaluje, energie z těchto obilovin je tedy uvolňována postupně.
Nedostatečné plánování jídel. – Zdá se vám, že si nepotřebujete jídlo promýšlet a chystat předem a že se vždycky všude nakonec nějak najíte? Pozor, abyste neskončili jako junk-food-vegetariáni (tj. konzumací produktů rychlého občerstvení, jako jsou např. hranolky, smaženy sýr v housce, chipsy, sladkosti). Při plánování vegetariánského jídelníčku je důležité předem přemýšlet, jaké možnosti zdravého oběda máte v okolí svého zaměstnání, či zda bude lepší si obědy předem připravovat a nosit do práce.
Vegetariánství jako mučednictví. – Máte pocit, že uděláte něco pro své zdraví, když budete odteď jíst pouze potraviny, které vám nechutnají? Částečně je to možná proto, že si nedovedete představit, že by vegetariánské jídlo mohlo být chutné, nevíte zatím, jaké chuťové rozmanitosti se dá při vegetariánské stravě dosáhnout. Důležitá zásada je, že jídlo, které jíte, má být jak zdravé, tak chutné. Je kulinářské umění skloubit obojí.
Vegetariánství jako náboženství a nedostatečná pozornost příjmu problematických živin. – Nenechte se uchlácholit falešným pocitem sebejistoty, že všechno víte nejlépe a nic vám nehrozí. Zvláště striktní vegani potřebují věnovat zvýšenou pozornost příjmu problematických živin zmíněných výše. Nedělejte si z vegetariánství náboženství. Do nebe se jistě dostanou i masožravci – možná i rychleji než vy. J
Z knihy Hany Kahleové a spol. Vegetariánská strava v léčbě diabetu. Vydal Maxdorf.