Chřest
Chřest patří mezi potraviny, které mají nejnižší obsah kalorií (23 kcal/100 g). Je to důsledek skutečně minimálního podílu tuků a sacharidů. Dále má dostatek vlákniny, vitaminů skupiny B, kyseliny listové a vitaminu A (provitamin), C a E. Z minerálů obsahuje významné množství draslíku, fosforu, železa a hořčíku a nechybějí ani různé stopové prvky. Obecně lze říci, že chřest je nízkokalorická potravina bohatá na minerály.
Chřest podporuje tvorbu moči v ledvinách a pomáhá při odstraňování tekutin zadržovaných tkání. Pacienti se zánětem ledvin (nefritidou) by ho však měli konzumovat s mírou. Celer pročišťuje a detoxikuje organismus.
Chřest se obvykle vaří 5 až 10 minut, ale může se i smažit a péct. Pokud je stonek příliš tvrdý, měl by se oloupat. Konzervovaný chřest ztrácí část vitaminů a vlákniny (hemicelulózy), ale uchovává si minerální a močopudné látky.
Jelikož chřest obsahuje málo kalorií a velké množství vlákniny, výborně zahání hlad. Pokapaný citronem tvoří chutný pokrm, který je možné zahrnout do jakékoliv redukční diety.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.