Chřestová sezóna je v plném proudu, zařaďte zdravý chřest do svého jídelníčku
Proč chřest
Když se řekne chřest, jako by se ozvalo: afrodiziakum. Snad proto, že chřest čili špargl je bohatý na vitamin E, který leccos dokáže ovlivnit. Chřest obsahuje asparagin – aminokyselinu, která působí močopudně. Umožňuje také uvolňovat cholesterol usazený v cévách, takže příznivě působí i na lidi trpící vysokým krevním tlakem a arterosklerózou. Pro své očistné účinky vylepšuje i pleť. Pokud se však chce vnitřně čistit celá rodina najednou, doporučuji nevodit si pár dní domů návštěvy. Odér v nejmenší místnosti by byl patrně nepřehlédnutelný.
Příprava chřestu
Chřest si můžeme sami pěstovat. Mně ovšem vždycky bylo líto zničit přízdobu k růžím – ano, to je takový ten venkovní asparágus. Když je však k mání svazek chřestu někde v obchodě, už v něm nevidím kytku, ale dobrou krmi, která se snadno připraví. Odkrojím tvrdší konce stonků, a pokud se při tom táhnou vlákna, jako když loupeme rebarboru, odstraním i je. Svazek pak dám do vroucí osolené vody, jako když dáváme květiny do vázy – hlavičkami nahoru. Ty hlavičky nemusí být ani ponořené – dojdou v páře. Ty jsou nejměkčí, nejlahodnější. Chřest nepotřebuje moc – tak pět až deset minut
Zařaďte chřest do svého jídelníčku
Mám radost, že se chřest rozšířil i do veřejného stravování a v sezóně dokonce už mnohé restaurace pořádají chřestové dny. Mezi přední dodavatele českého chřestu patří velkoobchod ovocem a zeleninou Šandera. Také je moc dobré koupit si konzervu s nakládaným chřestem. Ano, jídlo by mělo být sice co nejčerstvější, ale jsme jenom lidi, a když nás honí mlsná, je lepší dát si konzervovaný chřest (dá se koupit ve skle, bez chemie, jen ve slanocitronovém láku) než plechovku krevní tučnice nebo buřtguláše. Vitaminy se sice zčásti ztratí, ale minerály a močopudné látky zůstanou.