Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co budu jíst, když vyloučím maso?

Zdravá výživa je charakterizována konzumováním pestré skladby přirozených, nerafinovaných potravin rostlinného původu. Minimalizuje množství látek zdraví škodlivých (cholesterolu, tuků (zvláště saturovaných), živočišných bílkovin, soli, cukru atd.) a optimalizuje množství látek zdraví prospěšných (vitamínů, minerálů, stopových prvků, ale i fytolátek, antioxidantů atp.).
|
Typ článku: Poradna výživy

Základem zdravé výživy jsou celozrnné obiloviny (chléb, pečivo, těstoviny, vařené obiloviny, kaše, vločky, směsi müsli a granola atd.). Tedy konkrétně rýže, pšenice, jáhly, pohanka, žito, oves, ječmen, kukuřice, amarant... Dále sem patří nepřeberné množství druhů zeleniny, konzumované jak čerstvé, syrové, třeba v podobě oblíbených salátů, tak vařené, dušené či v páře připravované. Zdrojem sladkých chutí (pro mlsný jazýček) je ovoce, a to nejen čerstvé, ale i jako složka různých moučníků, dezertů, dortů apod.

Zapomínat bychom neměli na konzumaci luštěnin, které pro svůj vysoký obsah bílkovin jsou (společně s obilovinami) oblíbeným základem k výrobě nejrůznějších lahodných paštik, pomazánek a náhražek masa (seitan), ale i mléka (sójové nápoje), sýrů (tofu) či jogurtů. Doplňkem jsou ořechy a různá semena, oleje (nejlépe za studena lisované) - ty jsou (mimo jiné cenné složky) zdrojem tuků. Jako sladidla můžeme užívat jablečný sirup, med, sladěnku, melasu, sušené ovoce, javorový sirup atp.

Ing. Robert Žižka
šéfredaktor časopisu Prameny zdraví

Počet přečtení: 3261
Datum: 4. 10. 2007