Co budu jíst, když vyloučím maso?
Základem zdravé výživy jsou celozrnné obiloviny (chléb, pečivo, těstoviny, vařené obiloviny, kaše, vločky, směsi müsli a granola atd.). Tedy konkrétně rýže, pšenice, jáhly, pohanka, žito, oves, ječmen, kukuřice, amarant... Dále sem patří nepřeberné množství druhů zeleniny, konzumované jak čerstvé, syrové, třeba v podobě oblíbených salátů, tak vařené, dušené či v páře připravované. Zdrojem sladkých chutí (pro mlsný jazýček) je ovoce, a to nejen čerstvé, ale i jako složka různých moučníků, dezertů, dortů apod.
Zapomínat bychom neměli na konzumaci luštěnin, které pro svůj vysoký obsah bílkovin jsou (společně s obilovinami) oblíbeným základem k výrobě nejrůznějších lahodných paštik, pomazánek a náhražek masa (seitan), ale i mléka (sójové nápoje), sýrů (tofu) či jogurtů. Doplňkem jsou ořechy a různá semena, oleje (nejlépe za studena lisované) - ty jsou (mimo jiné cenné složky) zdrojem tuků. Jako sladidla můžeme užívat jablečný sirup, med, sladěnku, melasu, sušené ovoce, javorový sirup atp.
Ing. Robert Žižka
šéfredaktor časopisu Prameny zdraví