Co je to vláknina?
Vláknina nacházející se v jídle je nestravitelnou formou komplexních uhlohydrátů. U vlákniny jsou řetězce cukrů spojeny vazbami, které odolávají rozkladu enzymy produkovanými trávicím systémem. Bohatým zdrojem vlákniny jsou např. otruby.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Vláknina, jako přirozeně se vyskytující součást rostlinných potravin, zůstává ve střevě poté, co jsou tuky, bílkoviny, stravitelné uhlohydráty, voda, vitaminy a minerály ze stravy stráveny a vstřebány. Vláknina nedodává žádné kalorie vzhledem k tomu, že není trávena a vstřebávána do těla.
Veškeré živočišné produkty, včetně tmavého masa, drůbežího a rybího masa, mléčných výrobků a vajec, neobsahují žádnou vlákninu. Naopak všechny nerafinované rostlinné potraviny v sobě mají velké množství vlákniny.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3154
Datum: 27. 1. 2012