V čem spočívá tajemství úspěchu ovsa jako mimořádně zdravé potraviny?
Nerozpustná vláknina se chová v trávicím traktu jako mycí houba, absorbuje vodu, zvětšuje objem stolice a urychluje její pasáž střevy. Má mírně projímavý účinek a pomáhá stabilizovat hladinu glukózy v krvi.
Naopak rozpustná vláknina je ta, která je schopna ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol je vedlejší produkt trávení. Bez činnosti ve vodě rozpustné vlákniny, která pomáhá vylučovat cholesterol z těla ven, by se jeho větší část opět vstřebala a tím by se zvýšila jeho hladina v krvi, tak jak je to běžné u většiny obyvatelstva rozvinutých zemí. Předpokládalo se, že vláknina ovsa má neobvykle velikou schopnost vázat na sebe přebytečný cholesterol.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.