Co jsou to jednoduché sacharidy a jak v těle působí?
Mezi potraviny, které obsahují vysoké koncentrace těchto jednoduchých cukrů, patří rafinovaný cukr, hnědý cukr, med, kukuřičný sirup, melasa, javorový sirup, mléko a ovocné šťávy. Jde o nechráněné jednoduché cukry, protože se nenalézají společně s přirozeným obsahem vlákniny. Každý z jednoduchých cukrů má jinou rychlost vstřebávání do krve a způsobuje odlišný vzestup hladiny krevního cukru.
Například laktóza (která se nachází v mléce) a fruktóza (která se nachází v ovoci a v kukuřičném sirupu) způsobují nižší vzestup krevního cukru než glukóza či maltóza. Čerstvé i sušené ovoce rovněž obsahují v první řadě jednoduché cukry, ale v těchto potravinách se nacházejí současně s hojným množstvím vlákniny, vitaminů a minerálů.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.