Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Co říkáte mléku a mléčným výrobkům?

Tuk obsažený v mléce je vlastně nejškodlivější běžný tuk. V mléku je vysoký podíl saturovaných tuků a velké množství cholesterolu. V tomto smyslu je např. máslo mnohem škodlivější než sádlo.
Rubrika: Mléko
|
Typ článku: Poradna výživy

Naprostou mylnost u nás tak samozřejmě hlásaného učení o zdravotní prospěšnosti mléka a mléčných výrobků můžeme nejlépe vidět z toho, že mléko bylo doporučováno v době, kdy již všichni věděli, že v zájmu zdraví je třeba ze všech sil se vyhýbat požívání živočišných tuků, jmenovitě másla. Co do energetického obsahu se přitom mléko, tak jak je nadojeno od krávy, skládá z poloviny z živočišného tuku, zjednodušeně řečeno z másla. (Mimochodem kozí mléko je jen snad o málo nezdravější než mléko kravské.)

Mléko obsahuje velké množství živočišných bílkovin. V nesčetných pokusech se sledovalo, co se stane, pokud se běžné rostlinné bílkoviny, např. bílkoviny z obilovin, nahradí živočišnou bílkovinou z mléka. Ukázalo se, že živočišná bílkovina z mléka (kasein) zvyšovala riziko poškození cév, zvyšovala hladinu cholesterolu v krvi, zapříčiňovala aterosklerózu.

Třetí základní složkou mléka je laktóza, mléčný cukr. Ten sám o sobě většině obyvatel světa působí zažívací obtíže. Prakticky všichni živočichové a také většina obyvatel Asie, Afriky, původních obyvatel Ameriky a Austrálie, ti všichni v dospělosti nesnáší mléko. Mléko je přirozenou potravou pouze pro kojence. Laktóza je kromě toho disacharid, čili jednoduchý cukr. Prakticky všichni „odborníci“, kteří lidem doporučují mléko, přitom současně tvrdí, že ve stravě je třeba snížit množství cukrů (někdy přímo říkají jednoduchých cukrů). Kdyby se tedy sami řídili tím, co říkají, tak by měli obyvatelstvo varovat před spotřebou mléka a mléčných výrobků, protože ty obsahují velké množství jednoduchého cukru, laktózy. Mléko je také možná příčinou nejtěžší formy cukrovky (juvenilní cukrovka).

Naprosto v rozporu s fakty se mléko doporučuje jako zdroj vápníku, který je údajně nutný pro zabránění zlomeninám. Samozřejmě, mléko a mléčné výrobky jsou znamenitým zdrojem vápníku. Nelze však ignorovat fakt, že s rostoucí spotřebou mléka, resp. s rostoucí spotřebou vápníku, počet zlomenin vzrůstá.

Mléko se také uvádí jako zdroj nesčetně dalších nepostradatelných látek - vitaminů, minerálů atd. Mléko je skutečně dobrý zdroj těchto látek pro kojence, obsahuje jich právě tolik, kolik kojenec potřebuje. Potřeby dospělého jsou však zcela odlišné od potřeb kojence. A tak mléko obsahuje ty látky, které má již dospělý v nadbytku, např. fosfor, ale ty důležité látky, jejichž množství by bylo třeba ve stravě dospělého zvýšit, např. vitamin C, ty jsou v mléku pouze v zanedbatelném množství. Pokud tedy požíváme velká množství mléka a mléčných výrobků, máme těch látek, kterých má naše tělo již nadbytek, ještě větší nadbytek, a těch látek, kterých má naše tělo nedostatek, ještě větší nedostatek. Současně si výrazně zvyšujeme nebezpečí nemocí srdce a cév, hlavně infarktu myokardu.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 3416
Datum: 29. 10. 2010