Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Proč bychom měli konzumovat netučné mléčné výrobky?

Tyto potraviny se s naprostou samozřejmostí již desítky let propagují jako součást zdravé výživy. Kdysi se v naprostém rozporu s fakty propagovalo podobně i normální mléko a nebral se zřetel na to, že co do energetického obsahu je mléko vlastně z poloviny máslo, čili nejnezdravější běžný tuk. Nyní se tedy propagují aspoň netučné mléčné výrobky.
Rubrika: Mléko
|
Typ článku: Poradna výživy

Hlavním argumentem je to, že obsahují velké množství vápníku a proto prý jsou nezbytné, abychom své kosti chránili před zlomeninami. Tento argument je velmi mírně řečeno pochybný, pokud je nám známo, že ve světě je více zlomenin tam, kde je ve stravě hodně vápníku, hodně mléka. Udává se také, že mléko je velice bohatým zdrojem vitaminů a minerálních látek. To je pravda, je však zejména bohatým zdrojem těch vitaminů a minerálních látek, kterých máme ve stravě již beztak nadbytek. Vitaminy a minerální látky, kterých máme ve stravě nedostatek, jsou většinou v mléce ve zcela zanedbatelném množství. V mléce není například vitamin C. Nedostatkem mléčných výrobků zbavených tuků je to, že obsahují stále určité množství tuku, a to tuku saturovaného, určité množství cholesterolu, škodlivě velké množství živočišných bílkovin.

Proto bychom mohli mléčné výrobky zbavené tuku uvést v kategorii zdravotně nevhodných potravin, mezi nimiž by ovšem patřili k těm nejméně nevhodným. Odtučněné mléčné výrobky jsou však samozřejmě vhodnější než mléčné výrobky tuku nezbavené.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 4342
Datum: 13. 10. 2010