Co víme o komplexních sacharidech?
Komplexní sacharidy se vytvářejí, když se spojují jednotlivé molekuly jednoduchých cukrů do dlouhých řetězců.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Poté co sníme potraviny obsahující komplexní sacharidy, ony dlouhé řetězce se rozkládají na jednotlivé jednoduché cukry pomocí enzymů - např. alfa amylázy v ústech a ve střevech - a následně se tyto jednoduché cukry vstřebávají střevní stěnou.
Tímto způsobem dodávají komplexní sacharidy do těla cukry, které se vylučují do krevního řečiště v průběhu řady hodin a jsou tak stálým zdrojem energie pro tělo až do dalšího jídla.
Škroboviny a zelenina obsahují sacharidy hlavně v komplexní podobě.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 4461
Datum: 11. 1. 2012