Cuketa na bylinkách
Předehřejeme klasickou troubu na maximum. Plech vyložíme papírem na pečení, hustě poklademe kolečky cukety, posolíme a pečeme v troubě asi 5-10 minut. Zatím v hluboké míse smícháme česnek, oregano, olivový olej a petrželovou nať (místo ní můžeme použít i rozmarýn nebo bazalku). Upečená kolečka cukety vysypeme do mísy a promícháme. Servírujeme ochucené špetkou pepře.
Jde o nízkokalorické jídlo vhodné jako večeře nejen pro ty, kteří hubnou. Energetická hodnota samozřejmě závisí na tom, kolik oleje použijete, a cuketa – podobně jako třeba lilek – do sebe olej nasákne jako houba, tak si dejte pozor. Jedna polévková lžíce oleje se kaloricky rovná asi polovině horalky – a to je tedy pořádná bomba!
Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo nakladatelství Slovart.