Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Dobromysl - pro dobrou mysl i proti kašli

Jak už název napovídá, dobromysl navozuje dobrou mysl. Má spoustu dalších názvů, většina z nich je lichotivých. Někde jí říkají voněkras, dobráček nebo zimní marjánka.
Rubrika: Bylinky
|
Typ článku: Encyklopedie

Marjánka proto, že je to taková «sestřenice» majoránky. Má i podobné účinky a v některých receptech jsou vzájemně zastupitelné. Zdůrazňuji slovo «v některých». Tak třeba pizza s majoránkou by nebyla pizzou. Na pizzu přece patří oregano. A to je další označení pro dobromysl. (Slovo oregano vzniklo ze dvou slov. Oros = vrch a ganos = radost.) Oregano je nezbytnou součástí italské, ale taky francouzské a španělské kuchyně. Chutná i ve špagetách, mletém mase s rajskou omáčkou či v plněných paprikách.

Tato bylinka podporuje chuť k jídlu. Zvyšuje tvorbu žluči, upravuje zažívání. Zmírňuje bolesti jater. Ve středověku se užívala na posílení nervů a při plicních chorobách.

Já se taky léčím jak ve středověku – ono je to jistější. Když mě začne škrábat v krku a mám obavu, že to «sleze» na průdušky, dám si do hrnku náležité bylinky, které dokáží «pohladit» sliznice (jitrocel, sléz, lékořice, badyán) a k tomu právě dobro-mysl. Nechám čtvrt hodiny vylouhovat, přidám «mléko», které nezahleňuje, med a hned je mi líp!

Vědci nepřímo potvrdili moudrost našich předků, když používali koření. Kořeníme totiž nejen pro chuť. Když upečeme maso, při zahřátí bílkovin vzniká látka, která je jedovatá pro játra. Japonští vědci přišli na to, že špetka typického koření na maso jako dobromysl, šalvěj či tymián ruší účinky těchto látek, a to díky obsahu flavonoidů.

Dobromysl je nezbytnou součástí bylinkové voničky, kterou si vozím na cesty. Na delší pobyty beru si s sebou malou varnou konvičku. Kde je zásuvka alespoň «na holení», tahle malá konvička se dá použít. Do vázičky, kterou si snadno a rychle zhotovím třeba z láhve od balené vody, vložím «kytičku». Je v ní kromě dobromysli i máta, meduňka, měsíček zahradní, ale taky libeček, majoránka, bazalka a natě z česneku a cibule. Docela hezky to vypadá a já mám z čeho vařit si čaje, eventuelně i rychlou polévku. A taky si mám co dát do salátu či na chleba. Levné, zdravé, praktické cestovní vaření.

Podle pověsti příjemnou vůni dala dobromysli bohyně Afrodita čili Venuše. (A její syn se jmenoval Amor čili Erós.) Není divu, že dobromysl se přidávala i do elixíru lásky. Zřejmě pro její schopnost uvolňovat a rozpalovat nesmělé.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 3911
Datum: 14. 7. 2020