Koriandr pro lepší trávení
Chuť semínek koriandru bývá někdy popisována jako oříšková či kořeněná. Díky uskladnění se může stát ještě výraznější.
V Indii je semeno koriandru velmi důležitou složkou kari koření, jehož je nejobjemnější složkou. Koriandrové semínko se používá do dušených a zeleninových pokrmů či polévek a může se přidávat i do čerstvých omáček, koláčů, pečiva či pudinků. Mletý koriandr lze přidat do směsí na palačinky a vafle; dodá jim charakteristickou blízkovýchodní chuť. Koriandr s kmínem je běžně užívaná kombinace koření při přípravě falafelu. Taklia, oblíbená arabská směs koření, je koriandr a česnek, rozdrcený a osmažený.
Před lety se semínka koriandru obalovala v cukru a používala se jako cukroví. Tyto sladkosti se házely z karnevalových vozů mezi čekající diváky. Další využití koriandru spočívalo v maskování nepříjemné chuti některých léků. Výtažek ze semen koriandru se dnes používá při výrobě parfémů a k zajištění příjemné lesní vůně.
Přípravky ze semen koriandru se v tradiční čínské, indické a evropské medicíně používaly jako pomocný prostředek při trávení a k léčbě žaludečních potíží, často v kombinaci s dalšími semeny, jako je kardamom, fenykl, anýz a kmín. Ze semen koriandru lze připravit léčivý čaj na uklidnění žaludeční nevolnosti, k léčbě zažívacích potíží a ke zmírnění střevních plynů. V Německu je koriandr schválen k léčbě dyspeptických či mírných gastrointestinálních potíží, plynatosti a k povzbuzení chuti k jídlu.
Koriandr má i spasmolytické účinky. Někdy se objevuje jako součást některých projímavých prostředků a léků proti průjmu. Semena koriandru se mohou používat jako ústní voda, k oslabení zápachu z úst. V Asii se semena používají k léčbě koliky a přípravě pasty k léčbě vředů v ústech.
Winston Craig, Vegetarian-Nutrition.info