Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Dušení zeleniny

Dusit můžeme zeleninu na oleji, na vodě nebo na oleji a vodě najednou. Zeleninu nakrájíme na malé kousky (nastrouháme). V hrnci rozehřejeme polévkovou lžíci oleje lisovaného za studena (vhodný je olej sezamový, olivový, sójový, kukuřičný), přidáme zeleninu, špetku soli a přikryjeme poličkou.
|
Typ článku: Recepty

Dusíme na mírném ohni 5-10 minut, občas zamícháme. Zelenina sama pustí šťávu a není třeba ji podlévat. Pokud se vám připaluje, zmírněte plamen. Pro tuto úpravu se hodí kedlubna či mrkev, pikantní je ředkev.

K dušení na vodě použijeme řasu kombu, nakrájenou zeleninu a podlijeme trochou vody. Ochutíme špetkou soli a dalším kořením. Dusíme 15-30 minut. Průběžně doléváme vodu, aby bylo pokryté dno. Můžeme kombinovat různé kořenové zeleniny - mrkev, pastinák, lopuch, cibule.

Třetí způsob je nejpoužívanější. V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme zeleninu, krátce ji osmahneme a podlijeme vodou. Dochutíme opět solí, miso pastou nebo sójovou omáčkou. Dusíme 1-15 minut. Společně se zeleninou dusíme i houby, tofu, seitan atd.

Dobrou chuť přeje Kateřina Kukosová

Počet přečtení: 27225
Datum: 25. 1. 2009