Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Existují nějaké dobré zdroje informací, které ukazují, jaká strava je pro člověka nejlepší a jaká mu naopak škodí?

Existují dva zdroje informací, které nám ukazují, že tučné, slané a sladké potraviny způsobují onemocnění a že potrava založená na konzumaci komplexních uhlohydrátů (škrobů) poskytuje ty nejlepší živiny pro zdraví a vyléčení.
|
Typ článku: Poradna výživy

Zaprvé: Dějiny nám ukazují, že mnohým národům s takovou stravou se dobře dařilo, ať už to byla rýže u Asiatů, kukuřice u Indiánů žijících v Severní a Střední Americe, chléb a brambory u Evropanů, sladké brambory u obyvatel Nové Guineje a různé obiloviny a fazole v Jižní Americe či v Africe. Dokonce i v prehistorických, předzemědělských dobách sestávala strava člověka v první řadě z rostlinných potravin. Kromě malé skupinky bohatých lidí netrpěli lidé v těchto společnostech nemocemi, které běžně nacházíme v dnešních hospodářsky rozvinutých zemích.

Asi před sto padesáti lety, ještě před průmyslovou revolucí a následným velkoplošným nárůstem hospodářské prosperity u lidí žijících v bohatých zemích, byla strava založena na konzumaci pestré nabídky škrobovin.

U průměrného člověka se konzumace bohaté stravy omezovala na kuřecí maso, které se přidávalo několikrát týdně do společného hrnce se zeleninovou polévkou, anebo na příležitostný svátek, který mohla doprovázet zabíjačka. Maso se jedlo i v krizových situacích, kdy bylo např. nutno obětovat nějaké hospodářské zvíře, např. krávu, aby se předešlo naprostému vyhladovění.

V zemích třetího světa ještě k takovým situacím dochází. Lidé žijící v těchto zemích strádají většinou v důsledku nemocí, které jsou vyvolávány hladomory a špatnými hygienickými podmínkami. Tyto dva velké problémy se podařilo do značné míry vyřešit moderními technologiemi. Zdá se proto, že by pro nás mohlo být rozumným krokem zkombinovat výhody stravy méně bohatých zemí s moderní technologií - abychom dosáhli maximálního prospěchu pro naše zdraví.

Dalším zdrojem informací jsou vědecké výzkumy v oblasti medicíny a výživy, které byly provedeny v posledních osmdesáti letech a které soustavně poukazují na výhody konzumace stravy založené na škrobovinách a na škodlivé účinky stravy založené na konzumaci tučných, slaných a sladkých pokrmů.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3017
Datum: 11. 3. 2011