Fejchoa
Fejchoa obsahuje malé množství tuků a proteinů a větší procento sacharidů. Je bohatá na vitamin C (asi 20 mg/100 g), i když guavě se v tomto směru nevyrovná (184 mg/100 g). V nevelkém poměru se v ní nacházejí i vitaminy skupiny B a minerály.
Fejchoa patří mezi druhy ovoce, které jsou velmi bohaté na kyselinu listovou. Jelikož je to látka nezbytná pro krvetvorbu, může její nedostatek během těhotenství vést k anémii a k poruchám plodu.
Obsah stopového prvku jodu (100 µg/100 g) je vyšší než v ostatních druzích ovoce a jen o něco málo nižší než v mořských rybách (150 až 350 µg/100 g).
Fejchoa se doporučuje především v těhotenství kvůli vysokým dávkám kyseliny listové a jódu, které jsou v průběhu těhotenství velmi důležité; při strumě (nezánětlivé zvětšení štítné žlázy) způsobená hypotyroidismem (pokud je příčinou nedostatek jódu ve stravě); při zácpě pro její vysoký obsah rostlinné vlákniny.
Díky vysokému obsahu kyseliny listové a rostlinné vlákniny je fejchoa velmi vhodná pro těhotné ženy.
Před konzumací ji musíme oloupat. Některé druhy mohou být tvrdší, zejména ty, které nejsou zcela zralé. Fejchoa je vhodná k přípravě džusů, kompotů a džemů.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.