Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Fruktóza, cukrovka a naše játra

Je známo, že fruktóza se v těle vstřebává a metabolizuje zcela jiným způsobem než glukóza: tento proces nevyžaduje inzulin - transport fruktózy je masivní, po velké dávce se buňky fruktózou lehce přeplní a následně dochází k její přeměně na tuk. Takže zjednodušeně - příliš mnoho fruktózy může způsobit ztučnění jater (cirhózu). Ztučnění jater je příčinou několika vážných zdravotních komplikací, mezi které patří i cukrovka.
|
Typ článku: Články

Koncentrovaná fruktóza (např. fruktózový sirup) se používá hlavně v nealkoholických nápojích, pekařských výrobcích a jiných potravinách. Míra její škodlivosti záleží na množství, v jakém se v potravině či nápoji nachází.

Výsledky nové studie, které byly publikovány online 27. listopadu 2012 v časopise Global Public Health, ukázaly, že v zemích s vyšší spotřebou (koncentrované potravinářské) fruktózy je i vyšší výskyt cukrovky. A to asi o 20 %, což rozhodně není málo. Informace o spotřebě fruktózy byly získány ze dvou zdrojů (Global Burden of Metabolic Risk Factors Collaborating Group a United Nations data) asi o 43 zemích světa. Byla odhalena zajímavá skutečnost: nejvyšší spotřebu na obyvatele ze všech uvedených zemí má Amerika, druhé je Maďarsko a třetí Slovensko. Naopak na konci seznamu byly tyto země: Indie, Slovinsko, Litva, Irsko a Švédsko.

Je nebezpečné i ovoce? Určitě ne. (Pokud nesníte 5 kilo hroznů na posezení.) Fruktóza z přirozeného ovoce je při vstřebávání „brzděna“ vlákninou, takže její koncentrace v krvi a buňkách se nezvyšuje tak jako z „čisté“ fruktózy v nealkoholických nápojích. Za rizikové však lze považovat ovocné šťávy - a to i ty čerstvé či vylisované doma.

Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy.

Počet přečtení: 5319
Datum: 30. 6. 2016